Szegedi hírek

2022.12.08. 07:00

Koporsókat vesz a környezetgazdálkodás

Temetési eszközök, egyebek mellett koporsók és urnák beszerzésére írt ki pályázatot a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. A nyertessel keretszerződést kötnek majd, összesen 26 millió 200 ezer forint értékben, de ezt az összeget nem lesz muszáj elkölteni.

Suki Zoltán

Nem olcsó a temetkezés Szegeden sem. Illusztráció: Pesti Tamás/MW

Sok más mellett van temetkezési divíziója is a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft.-nek. Ennek ellátásához pedig többféle termék kell, ezekre írt most ki közbeszerzési eljárást a városi cég. A pályázat két részből áll. Az egyik a hamvasztásos, urnás temetés kellékeire és kiegészítőire vonatkozik. Ebben egyek mellett 616 darab urnát, 220 darab urnaterítőt és 175 darab urna leeresztőt vennének. Összesen 1216 darabról szól a keretszerződés, nettó 11 millió 700 ezer forint vételárig. Az SZKHT minimum 8 millió 190 ezer forintig, és 851 darab termékig vállal lehívási kötelezettséget. A fennmaradó 30 százalékos keretre semmilyen kötelezettsége sincs.

Az urnákon kívül koporsókra is szükség van, a pályázat további része szerint 129 darabra. Ezekhez tartozik még 15 korporsókereszt, 100 sírjelző, és 900 darab biozsák is.

Az összesen 1260 darab temetési termék, nettó 14 millió 500 ezer forintba kerül. Az arány hasonló az urnás vásárláshoz, itt is az összes megrendelt termék 70 százalékának átvételére ad biztosítékot a cég.

A temetéseket egyébként mindenhol rendelet szabályozza. A szegedi temetkezési rendelet számtalan tételből áll, egyebek mellett egy sor különböző sírhelyet sorol fel. Idén azonban áremelés mellett döntött a közgyűlés. Mostanáig egy felnőtt egyszemélyes II. osztályú sírhely 25 évre 66 ezer 100 forintba került, viszont ha valaki a rendelet hatályba lépése, vagyis augusztus eleje után hunyt el, a hozzátartozóinak már 87 ezer forintot kell fizetni ugyanezért. Egy urnafülke ára 30 és 110 ezer forint között mozgott tíz évre, most viszont az átlagár már 50 ezer forint körül van, a legdrágább urnasírhely pedig 141 ezer forintba kerül.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában