Csongrád-Csanád megye

2022.12.06. 21:29

Lejárt diákigazolványok

A tanulói jogviszony megszűnése után október 31-éig érvényesek azoknak a diákigazolványa, akik idén nyár elején fejezték be tanulmányaikat.

delmagyar.hu

Ha a diák nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el, és orvosi ellátásra más jogcímen sem jogosult, december 16-ától, a diákigazolvány lejártát követő 46. naptól egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Ez havonta 8400 forintot, naponta 280 forintot jelent. A járulékfizetést a tanulónak, hallgatónak nem kell bejelentenie, a NAV automatikusan előírja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatszolgáltatása alapján.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig kell befizetni. Legegyszerűbb megoldás az Ügyfélportálon keresztül átutalással rendezni az összeget a NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számlájára, amelynek száma: 10032000-06055826. Átutaláskor a közlemény rovatban az adóazonosító jelet kell feltüntetni.

Lehetőség van arra is, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot a volt diák helyett – hozzájárulásával és a NAV jóváhagyásával – más személy vagy szervezet fizesse meg.

A fizetési lehetőségekről és az igénybe vehető fizetési könnyítésekről további információ található a NAV honlapján a „Ki hogyan fizethet a NAV-nak?” című tájékoztatóban és a  Fizetési kedvezmények magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére című információs füzetben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában