Szegedi hírek

2022.12.16. 13:25

Nem volt ünnepi hangulat az idei utolsó közgyűlésen

Bár ünnepi műsorral kezdődött, a szokásos adok-kapokkal folytatódott a szegedi közgyűlés tegnapi ülése. A legnagyobb vita a színház finanszírozása és a Cserepes sor körül alakult ki. A jobboldali képviselők ismét a szabadtéri ügyével támadták Botka Lászlót, aki elismerte, hogy jövőre megkapja Szeged az államtól a színházaknak az idén elmaradt 300 millió forintot.

Suki Zoltán

A Cserepes sorról és a színházi pénzekről vitáztak. Fotó: Török János.

Ünnepi műsorral kezdődött pénteken a szegedi közgyűlés idei utolsó ülése. A képviselőket zenés és táncos produkcióval, és betlehemes műsorral szórakoztatták a Rókusi Általános Iskola tanulói. A gyerekeket a város az előadás után megvendégelte.

Érdekesség, hogy miután kizárták Botka László frakciójából, az Összefogás Szegedért Egyesületéből, már a független képviselők között ült a pénteki közgyűlésben Joób Márton. Vagyis csak egyedül ült, mert a másik független képviselő, Szabó Bálint továbbra is letartóztatásban van.

A gyerekek műsora után az történt, ami a közgyűléseken általában szokott, személyeskedő és parttalan vitákat folytattak a képviselők. A két fő téma a Cserepes soron élők lakhatásának rendezése és a színházak finanszírozása volt. A Fidesz-KDNP-s képviselők, többek között Tápai Péter, a Fidesz és Haág Zalán, a KDNP frakcióvezetője ismét hangsúlyozta, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Szegedi Nemzeti Színház összevonásával 300 millió forinttól esett el a város, mert ez a mostani cégforma nem alkalmas arra, hogy erre a pénzre pályázzon Szeged. Botka László elmondta, hogy valóban nem jött meg ez a pénz, de nemrég tárgyalt a kulturális kormányzattal, és ígéretet kapott arra, hogy jövőre már megérkezik a támogatás.

Nagy vihart kavart ismét a Cserepes sor ügye is, ahol már csak néhány család lakik, rossz körülmények között. Chovanecz Kata arról beszélt, hogy fontos az antiszegregációs program, viszont emellett figyelemmel kell lenni az ott lakók érdekeire, vagyis mindenkinek megfelelő csereingatlant kell felajánlani.

Mások mellett a képviselők döntöttek arról is, hogy pályázatot írnak ki a Szegedi Nemzeti Színház, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezetői posztjára.

Fotó: Török János 

Teljes volt viszont az egyetértés abban, hogy 267 épület és egy képzőművészeti alkotás kapjon helyi védelmet a városban. Szegeden 176 országos védelem alatt álló műemlék található. A döntéssel a város közigazgatási területén helyi egyedi védett épületek, építmények száma 682-re emelkedett. Az előterjesztés indoklása szerint a védelem alá helyezéssel megállítható az építészeti, valamint a város arculatát híven tükröző településképi értékek pusztulása. Valamennyi védelemre javasolt épület jelentős szerepet tölt be a városképben, utcaképben, az örökölt környezet részét képezi, amelyet meg kell őrizni az utókor számára. 

A helyi védelem alá helyezett 267 épület többsége a várost romba döntő 1879-es nagyárvíz utáni évtizedekben emelt lakóház, de szerepel a listán a Szegedi Tudományegyetem szemészeti klinikájának tömbje, az Anatómiai Intézet épülete és a Dianóczki János tervezte Mars téri buszpályaudvar is, melyet 1965. november 13-án adtak át. Helyi védelmet kapott Lajos József szobrászművész az id. Jancsó Miklós kollégium épületének bejárati homlokzatán látható, az orvosi tudományokról készült domborműve. Az 1969-ben készült műalkotáson egy ülő nő és férfi szerepel, körülöttük a gyógyítás ősi jelképei, az orvosi hivatás eszközei, és egy Konfuciusztól származó idézet: „Aki egy fát elültetett, s megölt egy kígyót, nem élt hiába”.

A képviselő-testület határozott arról is, hogy pályázatot írnak ki a Szegedi Nemzeti Színház, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezetői posztjára. Barnák László, a színház főigazgatója és Gyüdi Sándor, a zenei együttes igazgatója mandátuma egyaránt június 30-án jár le. A közgyűlés döntött arról, hogy emléktáblát állítanak a tavaly elhunyt Karikó Teréz operaénekesnek. A Szegedi Nemzeti Színház örökös tagjának egykori lakóházán, a Bocskai utcában Bánfi Gábor szobrászművész és Bánfi Antal kőfaragó domborműve látható majd. Zárt ülésen fogadta le a testület, hogy „Szeged Kultúrájáért díj” kitüntetésben részesül majd 2023-ban a magyar kultúra napján Borovics Tamás színművész és Fagler Erika zenepedagógus, karnagy, a Pro Musica Alapfokú Művészeti Iskola alapítója.

Az ülés előtt sajtótájékoztatót tartott Mihálffy Béla országgyűlési képviselő, és Chovanecz Kata is. a Fidesz és a KDNP frakciója közösen benyújtja a lakásrendelet módosítását, hogy a közérdekű feladatot ellátó szegedi polgárok is bérelhessenek piaci áron önkormányzati lakásokat, de ezt végül nem vette napirendre a közgyűlés baloldali többsége. 

A pénteki közgyűlésen döntöttek még a folyószámlahitel-keretekről és a gyermekétkeztetésről is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában