A legtöbb beteg gyerek

2022.12.29. 16:40

Sok a beteg a megyében, emelkedett a koronavírus koncentrációja

Kétezernél is többen mentek orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel múlt héten Csongrád-Csanád megyében, de influenzaszerű tünetekre is sokan panaszkodtak. A Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb adatai szerint a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag tendenciája emelkedést mutatott Szegeden az 51. héten.

K.A.R.

Továbbra is a gyermekek körében van a legtöbb beteg. Képünk illusztráció, archív fotó: Csapó Balázs/MW

Országszerte 220 ezer 600-an fordultak orvoshoz december 19. és 25. között akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 17 ezer 800 főnél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak – számolt be a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön. A legfrissebb jelentése szerint akut légúti megbetegedés miatt 100 ezer lakosból 2352-en mentek orvoshoz Csongrád-Csanádban, míg influenzaszerű megbetegedés miatt 100 ezerből 144-en keresték fel háziorvosukat megyénkben. Az adatok alapján a legtöbb beteg Győr-Moson Sopron, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében van.

Az NNK közölte, az akut légúti fertőzést és az influenzaszerű megbetegedést is a gyermekek körében kapták el legtöbben. Az akut légúti fertőzés esetében a betegek 49,3 százalékát tették ki a 0 és 14 év közöttiek, míg az influenzaszerű megbetegedés tekintetében az érintettek 33,6 százaléka volt gyermek. Őket mindkét betegség esetében a fiatal felnőttek követték, majd a 35 és 59 év közöttiek, a legkevesebb beteg továbbra is a 60 év felettiek körében van.

Az 51. héten összesen 162 betegtől érkezett légúti minta vírus kimutatása céljából a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. 37 betegnél influenza A, 1 betegnél pedig influenza B vírus okozta fertőzést igazoltak a laboratóriumi vizsgálatok. Továbbá 21 betegnél a SARS-CoV-2 vírus, 14 betegnél az RSV kóroki szerepét igazolták, míg 2 betegnél az adonevírus, 1-nél pedig a rhinovírus jelenlétét mutatták ki. Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az 51. héten nem érkezett jelentés.

Ugyanakkor az NNK egy másik közleményében beszámolt arról is, hogy további enyhe növekedés tapasztalható a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációjában. A tendenciát tekintve a minták többségénél stagnálás mérhető, de emelkedés mutatható ki Szegeden, Nyíregyházán, Székesfehérváron, Szombathelyen, Tatabányán és Zalaegerszegen is, csökkenés pedig egyik vizsgálati helyen sem látható. A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja változatlanul az emelkedett tartományba esik minden vizsgált mintavételi helyen. Csongrád-Csanádban 2020 tavasza óta ezidáig 93 ezer 763-an kapták el a covid-fertőzést.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában