Szegedi hírek

2022.12.16. 07:00

Sok a beteg a megyében – Letoha Tamást kérdeztük a vírusokról

Influenza, RSV-vírus, koronavírus, rhinovírus – egyre több betegség van körülöttünk, megyénkben pedig egyre többen betegszenek meg. De hogyan tudunk jól védekezni ellenük, és szükséges-e a védőoltás? Letoha Tamás szegedi kutatóorvost kérdeztük.

Kiss Anna

Fotó: Karnok Csaba

239 ezer 500-an fordultak orvoshoz hazánkban a múlt hét során akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 20 ezer 200 főnél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak – közölte csütörtökön a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), melynek jelentéséből kiderült az is, hogy a legtöbb beteg a gyermekek körében van. A központ adatai szerint Csongrád-Csanád megyében 100 ezer lakosból 2506-an mentek orvoshoz akut légúti tünetekkel, míg influenzaszerű megbetegedés miatt 100 ezerből 173-an kértek segítséget.

A korábbi évektől eltérően idén a Nemzeti Népegészségügyi Központ nemcsak az influenzavírusról számol be heti jelentéseiben, hanem szó van azokban az RSV-, a rhino- és a koronavírusról is. Arról, hogy ennek mi lehet az oka, Letoha Tamás szegedi kutatóorvost kérdeztük, aki elmondta, az elmúlt években folytatott túl szigorú és nem minden esetben túl racionális járványügyi intézkedések sajnos ahhoz vezettek, hogy az emberek immunrendszere ma jóval felkészületlenebbül áll a korábban enyhébb megbetegedéseket okozó légúti kórokozókkal szemben, mint a koronavírus-járvány előtt.

– A különféle légúti kórokozók a kültéren fél órán belül képesek beszennyezni a maszkokat, így azok folyamatos használata sem igazán támogatja az immunrendszer normál működését. Emellett az Európai Gyógyszerügynökség az év elején felhívta a figyelmet arra, hogy az új típusú, genetikai alapú vakcinák túl gyakori használata gyengítheti az immunrendszert, ugyanis azok a fertőzésre jellemző immunválaszt hozzák létre, miközben az immunvédelem szempontjából kitüntetett fontosságú sejtek is áldozatul eshetnek. Ahelyett, hogy a gyógyszerügynökség szakmai véleményét figyelembe vettük volna, versenyt futottunk abban, hogy ki tud minél több vakcinát felvenni rövid idő alatt, pedig a genetikai alapú erősítő oltások túl gyakori használata egyes immunsejtek átmeneti hiányához vezethet – emelte ki.

Mielőbb kezelés kell

A szegedi Pharmacoidea Kft. vezetője rámutatott, a felső légúti hurutot okozó vírusok mindig is itt voltak, vannak és lesznek körülöttünk, ezért fontos, hogy az immunrendszer egészségesen működjön, mert csak így tud megfelelő immunválaszt adni a légutakat folyamatosan támadó vírusokkal szemben.

– Ráadásul nem szabad megfeledkeznünk azokról a bakteriális és gombás fertőzésekről sem, amelyek a vírusfertőzésekre rakódva képesek egy egyszerű hurut súlyosságát jelentősen megnövelni. Ezért fontos a felső légúti megbetegedések mihamarabbi orvosi ellátása az immunrendszer megfelelő működését biztosító egészséges életmód és növényi tápanyagokban gazdag, változatos táplálkozás mellett – hívta fel a figyelmet.

Érdemes-e oltakozni?

Kérdeztük arról is, hogy ajánlott-e most újabb oltást felvenni a koronavírus ellen, valamint az influenza ellen célszerű-e oltakozni. Ennek kapcsán azt mondta, hogy aki felvette már a Covid-vakcinát, annak már nem érdemes újabbat kérnie.

– Persze az NNK munkatársai kiemelik az új variánsoknak megfelelő oltások fontosságát az idősek és az immunhiányos betegek számára. A probléma viszont az, hogy egy gyenge immunrendszerű ember esetében a vakcinák által okozott immunvédelem is korlátozott. Mindenkinek azt javaslom, hogy elsősorban az immunhiányos állapotot létrehozó alapbetegség megfelelő orvosi kezelésére helyezzék a hangsúlyt. Az influenza elleni vakcina felvétele esetében pedig azt tanácsolom, hogy várják meg azt, hogy elteljen a szükséges idő a Covid-vakcina beadatása után, csak utána kérjék az influenza ellenit – részletezte.

Az étkezésre figyelnünk kell

Letoha Tamás szerint a rendszeres testmozgás, valamint a gyümölcsökben és növényekben gazdag, változatos étrend lehet a segítségünkre abban, hogy a lehető legtöbb betegséget kivédje a szerveztünk. – Én a rendszeres sport és az egészséges táplálkozás módon bizonyos gyógynövény kivonatok – echinacea, ginzeng kivonatok – rendszeres bevitelére is hangsúlyt helyezek. Ezek nem csodaszerek, de rendszeres bevitelükkel további támogatást nyújthatok az immunrendszer egészséges működéséhez – tette hozzá.

A beszélgetés során kitértünk arra is, hogy milyen vitaminokat érdemes szednünk ilyenkor. Kiemelte, a gyümölcsökben és zöldségekben a szervezet számára optimális összetételben található vitaminok, viszont a D-vitamin bevitelre fontos odafigyelni, mert annak kiemelt szerepe van a szervezet egészséges működésében, a csont- és izomrendszer támogatásában. Fontos még a B12-vitamin bevitele, főleg akkor, ha valaki vegán étrendet követ.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában