A földtől az asztalig elv érvényesítése a jogban

2022.12.08. 16:40

Újonnan alapított képzések indulnak az egyetemen

Az élelmiszerjog speciális szabályait tanulhatják a hallgatók az újonnan alapított képzéseken, amelyeket három kar együtt tervezett meg. Másfél évig készítették elő a december közepén távoktatásban induló szakokat.

Fotó: Kovács Erika

Az újonnan alapított képzésen az élelmiszerjog speciális szabályait tanulhatják a hallgatók, több tudományágat, szakterületet érintve.

– Alapvetően az agrárium, az élelmiszer-előállítás, -forgalmazás területén dolgozó mérnök és jogi szakembereket szólítjuk meg. De jó lehetőség a fiatal pályakezdőknek is, hiszen az élelmiszeripari vállalkozásoknak, hatóságoknak szüksége van speciális tudású szakemberekre – mondta az élelmiszerjogi szakjogász és szakokleveles mérnök szakirányú továbbképzésről Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese, az Üzleti Jogi Intézet vezetője. – Hiánypótló a továbbképzés, mert egyrészt ilyen még nem volt Magyarországon, másrészt az élelmiszerjog nem egyes részterületeire koncentrál kizárólag – hangsúlyozta a rektorhelyettes.

Tudatos fogyasztók

– Az élelmiszerjog területe különösen összetett és folyamatosan bővülő nemzetközi, európai uniós és nemzeti joganyag. Az elmúlt években egyre nagyobb sajtónyilvánosságot kaptak az élelmiszerjogi, például ellátásbiztonsági, vendéglátási, közétkeztetési kérdések. Ez jelzi, hogy a vásárlók, fogyasztók mind tudatosabbak. A szakembereknek naprakésznek kell lenniük a kapcsolódó szabályozási területekkel – közölte Gellén Klára. Hozzátette: az Üzleti jogi Intézetben az agrárjog területén oktató és kutató kollégák az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet szenteltek az élelmezéssel kapcsolatos jogi kérdéseknek. Csak idő kérdése volt, hogy mikor növi ki magát mindez egy speciális jogi ismereteket lefedő, szakirányú továbbképzéssé.

Az élelmiszer biztonsága

– A tematika összeállításakor alapvető szempont volt az úgynevezett „földtől az asztalig elv”. A képzés tehát kitér az élelmiszer-alapanyagokat termelő mezőgazdasági tevékenységekre, beleértve a növénytermesztést, állattenyésztést és ez utóbbihoz kapcsolódva a takarmányozást is. Erre figyelemmel, a képzés gondozója és kezdeményezője, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Üzleti Jogi Intézete a Mezőgazdasági Kart és a Mérnöki Kart is bevonta a tervezésbe. A képzést velük együtt valósítja meg. A két félévben a jelentkezők megismerkedhetnek egyebek mellett az élelmiszerjog alapjaival, az élelmiszerbiztonság szabályozási területeivel, az élelmiszeripari vállalkozások és hatósági eljárások szabályaival, az élelmiszer-jelölés-, tájékoztatás-, és fogyasztóvédelem kérdéseivel. A jogászok esetében agrár- és élelmiszertudományi, míg a mérnököknél a jogtudományi alapozó tantárgyak után – fogalmazott Gellén Klára.

Életszerű oktatás

Csaknem másfél évig tartott az előkészítés: a résztvevők megtervezték a képzés struktúráját, összehangolták az egyes oktatási területeket, valamint kidolgozták a tantárgyi tematikákat, bemeneti feltételeket és kimeneti követelményeket. A karok közötti együttműködés azért is különösen fontos és elengedhetetlen, mert így biztosítható, hogy a „száraz” joganyag fogalmi rendszere kézzelfogható, életszerű legyen, az oktatás pedig gyakorlatorientált.
Az önköltséges, levelező tagozatos képzés, tavaszi-őszi féléves rendszerben indul 2023 februárban. Jelentkezési határidő január vége. A képzés formája online; a tanórák időpontja félévente jellemzően péntek délután és szombat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában