Szegedi hírek

2022.12.13. 17:50

Utazó egyetem érkezett a Gábor Dénes iskolába

A 3D szkenneléssel, a virtuális gyártervezéssel és az IOS programozással is megismerkedhettek a Gábor Dénes iskola diákjai kedden, a Neumann János Egyetem pályaorientációs programján. Az utazó egyetem célja, hogy a szakirányú képzésen tanuló fiatalokat a felsőoktatásba csábítsák.

T. K.

Az utazó egyetem konténerében a műszaki informatikai végzettség gyakorlati hasznosításával ismerkedhettek a diákok. Fotó: Török János

Szegedre érkezett a kecskeméti Neumann János Egyetem karait bemutató látványos, high-tech felszereltségű utazó egyetem. A Szegedi SZC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnáziumban a diákok a GAMF Műszaki és Informatikai Kar, a Gazdaságtudományi Kar, valamint a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar interaktív és gyakorlati bemutatófoglalkozásain vehettek részt. Az udvaron felállított konténerben megismerkedhettek például a 3D tervezéssel, szkenneléssel és nyomtatással, méghozzá úgy, hogy őket digitalizálták a berendezés számára, hogy aztán akár egy saját szobrot nyomtathassanak magukról. De a mikrovezérlő programozást is ki lehetett próbálni, láthattak virtuális gyárszimulátort és az IOS programozás alapjaiba is betekinthettek.

Fotós: Török János

Weltsch Zoltán tudományos rektorhelyettes elmondta, az intézmény az alkalmazott tudományok egyeteme, vagyis olyan kutatásokat végeznek, amelyek eredményeit a mindennapokban a vállalatok azonnal hasznosítani tudják. 

– Több száz céggel dolgozunk együtt, duális képzési forma pedig az országban nálunk működött először. Mindezeknek köszönhetően a vállalatok kész munkaerőt kapnak tőlünk. Erre pedig nagy igény is van: hallgatóink kivétel nélkül el tudnak helyezkedni, többségük már a végzés előtt – tette hozzá.

Kovács Lóránt, a GAMF Műszaki és Informatikai Kar dékánja elmondta, az utazó egyetem programot a partneriskolákhoz viszik el, összesen 13 városba. 

– Érdekes foglalkozásokon keresztül mutatjuk be, milyen izgalmas a műszaki informatikus pálya, és milyen sok területen van szükség ilyen szakemberekre – magyarázta.

A konténer csütörtökig marad az iskolában, ahová a Szegedi Szakképzési Centrum többi érintett iskolájának diákjai is ellátogatnak. Szerdán a Csonka és a Kőrösy, csütörtökön a Déry vendégeskedik az utazó egyetem foglalkozásain.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában