Szegedi hírek

2022.12.21. 15:56

Utolsó útjára kísérték Pintér Sándor professzort - Galéria

Eltemették szerdán Isten munkatársát, Pintér Sándort, a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány alapítóját. A Belvárosi Temetőben helyzeték végső nyugalomra. Ravatalánál elhangzott: halálával a magyar gyermekgyógyászat kiemelkedő alakja távozott.

Kiss Anna

A Belvárosi Temetőben helyezték végső nyugalomra Pintér Sándort, több mint 20 ezer gyermek megmentőjét. Fotó: Gémes Sándor

– Szertejárt, jót tett, gyógyított minden betegséget és erőtlenséget. Ezt jegyezték fel a Megváltóról, Jézus Krisztusról, aki olyan dolgokat tett, amiben lehet őt követni. Pintér professzor megérezte ezt a követendő példát, amikor a gyermekgyógyítás szolgálatába állította az életét. Így lehet az ember munkatársa Istennek – mondta el Balogh Barnabás, a Szegedi Baptista Gyülekezet lelkipásztora a Belvárosi Temetőben, ahol utolsó útjára kísérték Pintér Sándor gyermekgyógyász-professzort szerdán.

Szeged, Karcag és Szolnok díszpolgára, a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány alapítója és tiszteletbeli elnöke, az SZTE SZAKK Gyermekklinika korábbi igazgatója december 12-én hajnalban, 89 éves korában fejezte be földi pályafutását. Utolsó szavai Balogh Barnabás szerint hálaadó imaként szálltak fel: áldom neved jó Atyám.

– Talán az a gondolat, ami a gyászjelentésében volt olvasható – Mert én tudom, hogy az én megváltóm él... –, adhat némi magyarázatot a professzor lelkületére, tartására és stabilitására. Jób, vagyis a szenvedést megtestesítő igaz ember szavai voltak ezek. De ki is az a megváltó? A legközelebbi rokon, akire mindig lehet számítani, akihez mindig oda lehet fordulni, akire akkor is lehet számítani, amikor nem tudjuk viszonozni a segítségét. Sanyi bácsinak volt egy ilyen megváltója, nem volt kérdés számára, hogy Jézus Krisztus tud segíteni – mondta el a lelkipásztor a professzor ravatalánál.

Szerdán több százan búcsúztak el Pintér Sándortól. Köztük Bereczki Csaba, az SZTE SZAKK Gyermekklinika igazgatója is, aki elmondta, a professzor nemcsak a klinikai munka szakmai színvonalának emelését tűzte ki célul, hanem az épület külső-belső felújítását is, amit sok harc után sikerült elérnie. Emlékeztetett, 1998-ban szakmai szenzációnak lehettek szemtanúi Szegeden, ekkor választották szét Pintér Sándor vezetésével a kisperegi sziámi ikreket.

Hozzátette, talán a legfontosabb feladatának a koraszülött csecsemők mentését tekintette, 1992-ben Kószó Péterrel és Bálint Péterrel létrehozta a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítványt, az újszülöttek mentéséét pedig országosan is harcolt. Kiemelte, Pintér Sándor halálával a magyar gyermekgyógyászat kiemelkedő alakja távozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában