Szegedi hírek

2023.01.24. 17:30

A legjobb osztályokba 80 százalék feletti teljesítmény kell

A legkeresettebb gimnáziumi osztályokba – bárhogy is számolják a felvételi pontokat – 80 százalék feletti teljesítményre van szükség a felvételin. Megnéztük, tavaly a TOP-képzésekre milyen eredménnyel lehetett bekerülni, és azt is, hogy a szegedi középiskolák mely osztályaiban voltak a legalacsonyabbak a pontszámok.

Timár Kriszta

Több osztályban a 80 százalékos teljesítmény sem elég a bekerüléshez. Hagyományosan a legnehezebb Szegeden a Radnóti-gimnázium matematika-fizika osztályába bejutni. Archív fotó: Kuklis István

Az írásbeli felvételi vizsgák után most minden érintett fiatal számolgat, vajon hány pontja van és ez mely középiskolák milyen osztályaiba lehetnek elegendők. Ebben segítünk azzal, hogy megnéztük, tavaly milyen pontokkal lehetett bejutni Szeged legnépszerűbb középiskoláiba. A pontszámok egymással természetesen nem összehasonlíthatók, hiszen szinte minden intézmény más rendszerrel számol.

Hagyományosan a legnehezebb Szegeden a Radnóti-gimnázium matematika-fizika osztályába bejutni. Az iskolában a felvételi pontok 65 százalékát adja az írásbeli vizsga, 25-öt a szóbeli és csak 10 százalékban számítják be a vitt jegyeket. Itt a száz pontból tavaly 88,1 pontra volt szükség a bejutáshoz. A SZTE Gyakorlóban is a reálosztályban volt tavaly a legmagasabb pontszám: a 200-ból, melynek felét adja az írásbeli felvételi eredménye, 25-25 százalékot pedig a szóbeli és a hozott pontok, legalább 169,5 pontra volt szükség. Nem sokkal kevesebb, 164 pont volt a bekerülési küszöb a történelem-angol szakos osztályba. Ugyanilyen pontszámítás mellett a Deák-gimnázium legerősebb osztályába, a speciális angol tagozatra 157 ponttal lehetett bejutni, az angol kéttannyelvűre 152-vel. A Szent Benedek gimnáziumi osztályában csak vitt jegyeket számolnak, azonban a 85-ből legalább 70 kellett tavaly. A Piarista gimnázium legerősebb osztálya az angol, ahova a 165-ből 127 pont kellett előző évben. A Tömörkényben a grafikus szakra legnehezebb bejutni, ott 100-ból 81-re volt szükség 2022-ben. A Kőrösy pénzügy-számvitel osztályába ugyan nincs szóbeli, az írásbelivel és a hozott jegyek duplázásával azonban a 200-ból legalább 145 pont kellett tavaly a bekerüléshez. 

Aki nem osztályhoz, hanem iskolához ragaszkodik, azt is érdemes megnéznie, mely intézményekben mely osztályokba a legkönnyebb bekerülni. A Radnótiban ez 2022-ben a biológia, az egyetemi gyakorlóban az emelt fizika, a Deákban a mozgókép és média, a Piaristában a sport, a Tömörkényben a német kéttannyelvű, a Kőrösyben pedig az emelt informatika volt. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában