Világörökségi helyszín

2023.01.26. 19:04

A világörökségi listára került Szeged testvérvárosa

delmagyar.hu

Homokzsákokból emelt barikáddal védik az odesszai operaházat. Fotó: Pétrosz Jannakurisz/MTI

Veszélyeztetett világörökségi helyszínné nyilvánította az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete Odessza történelmi belvárosát. Szeged testvérvárosa a tavaly februárban kitört ukrajnai háború miatt került kritikus helyzetbe. A harcok során több légitámadás is érte. A légiriadók és az időszakos áramszünetek mindennaposak a településen, legutóbb a csütörtöki orosz rakétacsapás miatt volt energiakimaradás a Fekete-tengeri kikötővárosban és környékén. 

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója a párizsi rendkívüli ülésen hangsúlyozta, hogy „Odessza, egy szabad város, egy világváros, egy legendás kikötő, amely nyomot hagyott a moziban, az irodalomban és a művészetekben, így a nemzetközi közösség megerősített védelme alá kerül. Amíg a háború folytatódik, ez a felirat azt a kollektív elhatározásunkat testesíti meg, hogy ezt a várost, amely mindig is túljutott a globális megrázkódtatásokon, megóvjuk a további pusztulástól.” Az UNESCO közleményében arra emlékeztetett, hogy a háború kezdete óta gondoskodik az odesszai Szépművészeti Múzeumban és a Modern Művészeti Múzeumban okozott károk helyreállításáról. Továbbá felszerelést biztosítottak csaknem ezer műalkotás, valamint az odesszai állami levéltár dokumentumgyűjteményének digitalizálásához, valamint eszközöket szállítottak az épületek és szabadtéri műalkotások védelméhez. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában