Szegedi hírek

2023.01.26. 18:10

Egészséges fákat vágtak ki a termálvezeték miatt

A geotermikus csövek fektetése miatt kellett kivágni platánfákat az Olajos utcában. Ezáltal lehetőség lesz a parkolóhelyek bővítésére is, a növényzetet pedig pótolják.

Munkatársunktól

Több évtizedes platánfákat vágtak ki, helyükön a föld alatt csővezeték, a felszínen parkoló lesz. Fotó: Karnok Csaba

Egészséges platánfákat vágtak ki az Olajos utcában – hívta fel szerkesztőségünk figyelmét egy ott lakó olvasónk. Mint mesélte, 30-40 éves növényekről van szó, melyek törzsén látszik, hogy teljesen hibátlanok. 

Fotó: Karnok Csaba

– Korábban kiírták, hogy a termálvezeték fektetése miatt nem lehet a környéken parkolni, így valószínűleg a geotermikus beruházás miatt volt szükség a fák kivágására. A lakókat viszont nem értesítették erről. Mi pont azért szeretünk ezen a környéken lakni, mert ilyen zöld. Nem értem, miért nem lehetett a vezetéket olyan nyomvonalon vinni, hogy annak ne essen áldozatul a zöldfelület – fogalmazott olvasónk.

Az ügyben megkerestük a beruházó Geo Hőterm Kft.-t. Garai Ottó projektmenedszer elmondta, a lefektetendő hőszigetelt távvezeték elhelyezése nagymértékben ütközik a már használatban lévő többi közművezetékkel, mely szerencsétlen helyzetet a Csörlő utca – Olajos utca kereszteződése tovább ront. 

Fotó: Karnok Csaba

– A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. fafenntartó részlegének kijelölt szakmérnökével egyeztettünk arról, hogy az utcában lévő platánfák kivágásával a csőfektetési problémák megszüntethetők. Erre engedélyt is kaptunk a szakfelügyelettől. A fák kivágásának további indoka a lakótelepi lakosság kifejezett igényét szem előtt tartva, a parkolási lehetőségek fejlesztése – mondta a szakember. Hozzátette: a kivágott idős platánok értékével megegyező mennyiségű és minőségű faállománnyal pótolják majd a veszteséget.

Fotó: Karnok Csaba
Fotós: Karnok Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában