Szegedi hírek

2023.01.20. 19:30

Egyhetes sztrájk lesz jövő héten a közoktatásban

Jövő héten országos pedagógus sztrájk kezdődik. Vannak iskolák, amelyek egyáltalán nem vesznek részt benne, mások csak egy-két napra csatlakoznak és olyanok is akadnak, ahol minden nap magas létszámban demonstrálnak majd a tanárok, akik követeléseikre immár egy éve nem kapnak érdemi választ.

Timár Kriszta

Fotó: Kuklis István

Jövő hétfőtől egyhetes munkabeszüntetéssel folytatják az országos sztrájkot a pedagógusok, amely így pont az egy évvel ezelőtti első figyelmeztető sztrájk napján ér majd véget. Természetesen az egy hetes akció nem jelenti azt, hogy a következő 5 munkanapon egyetlen iskolában sem lesz tanítás. Minden intézmény dolgozói eldöntötték, milyen mértékben vesznek részt az akcióban.

Hogy pontosan hol hogyan zajlik majd a sztrájk és mely iskolák milyen módon vesznek részt benne, azt nem sikerült megtudnunk. Bár kérdéseinket elküldtük a Szegedi Tanárok Együttműködési Platformjának, választ nem kaptunk. A Pedagógusok Szakszervezeténél pedig egyelőre nincsenek pontos számok és adatok, hiszen azt a sztrájk napján kapják majd meg. A helyzetet tovább nehezítette, hogy a legtöbb intézményvezető nem szívesen nyilatkozott. Nem azért, mert ne támogatnák a követeléseket, hanem azért, mert ez a téma mostanra átpolitizálódott.

Az egyik középiskolában, ahol a nyilvánosságot nem vállalták, például arról tájékoztattak bennünket, hogy mindössze néhány pedagógus lép sztrájkba, és ők is a lyukas óráikra időzítik ezt azért, hogy miközben kiállnak a követelések mellett, az oktatást se akasszák meg. Hasonló lesz a helyzet a Gedói Általános Iskolában. Ott csak a hét második felében lépnek sztrájkba pedagógusok, ez azonban a tanítást nem érinti majd, mert aki munkabeszüntetést tart, azt helyettesítik. De természetesen vannak iskolák, amelyek komolyabban beleállnak a jövő heti sztrájkba. Az Arany János Általános Iskolában például mindennap egy-egy órás sztrájk lesz, 31-én pedig az első öt óra mindegyikében. – Arra számítok, hogy pénteken, hasonlóan az eddigiekhez, a tantestület több mint 50 százaléka részt vesz a sztrájkban – mondta Vőneki Ádám, az iskola sztrájkvezetője.

Tarnay Attila, a Pedagógusok Szakszervezete Csongrád vármegyei szervezetének elnöke elmondta, megfigyelhető, hogy a gimnáziumokban és a nagyobb városokban jelentősebb a sztrájkhajlandóság. – A legtöbb helyen nem tartanak majd egész napos munkabeszüntetést, illetve van, ahol csak egy, máshol több napon keresztül sztrájkolnak a tanárok. Január 31-én szolidaritási nap lesz, akkor egyéb megmozdulásokat is terveznek – tette hozzá. Kiemelte: az egyhetes munkabeszüntetés célja, hogy valódi tárgyalások induljanak és a sztrájkkövetelésekre – melyeket időközben kiegészítettek azzal is, hogy állítsák helyre a sztrájkjogot és vonják vissza a kormányrendeletet, mely kiterjesztette a rendkívüli felmentés és az azonnali hatályú felmondás alkalmazásának lehetőségét – érdemi válaszokat kapjanak. – Ígéreteket ugyanis folyamatosan kapunk, de ezek megvalósulását nem látjuk – hangsúlyozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában