Katasztrófavédelem

2023.01.19. 12:52

Fontos a rendszeres karbantartás

delmagyar.hu

Illusztráció: Fehér Gábor

A fűtési szezon előtt és alatt is fontos a fűtőberendezések karbantartása, állapotuk rendszeres ellenőrzése. A biztonság érdekében szükséges, hogy évente egy szerelő elvégezze a szükséges beavatkozást. - írja a katasztrófavédelem hivatalos oldala.

Polyák Tamás amellett hogy a fűtési rendszerek mestere, a sándorfalvi önkéntes tűzoltó egyesület elnöke elmondta, hogy a karbantartás során a legfontosabb munkafolyamat a kazánok tisztítása. 

Fontos megtisztítani a tűzteret, a levegő beszívórendszerét és füstelvezetőket, vízjáratokat, illetve a gázszűrőt és a gázszelepeket. Az alkatrészek megtisztítása mellett, ha szükségszerű cserélni kell őket. Emellett elengedhetetlen az égéstermék összetételének speciális műszerekkel való vizsgálata is. - tette hozzá a szakember. 

A javítások létfontosságúak ahhoz, hogy a fűtési berendezések ne menjenek tönkre. Polyák Tamás azt is kiemelte, hogy tapasztalata szerint az emberek csak akkor szólnak, ha már baj van, ezért legtöbbször üzemképtelen készülékeket kell javítani. 

A legtipikusabb hibák közé tartozik a szivattyú és a turbó ventillátor elhasználódása, vagy a tűztér szigetelésének a károsodása is. 

Probléma az is, hogy az emberek próbálják megjavítani a meghibásodott készülékeket, azonban ez nem csak szabálytalan, hanem veszélyes is. 

A katasztrófavédelem szerint a sznmonoxid-mérgezések egész évben jelen vannak, de leginkább a fűtési szezonköz köthetőek a balesetek. Polyák Tamás kiemelte, hogy a  nem megfelelően karbantartott fűtési rendszer, a friss levegő hiánya vagy a kémény nem megfelelő állapota okozza a bajt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában