Szegedi hírek

2023.01.23. 17:50

Három szegedi karnagyot is kitüntettek

Három szegedi karnagyot is kitüntettek a KÓTA hétvégi díjátadó ünnepségén. Rozgonyi Éva nagydíjat kapott, Erdősné Fagler Erikát életmű, Gyüdi Sándort mecénás kategóriában méltatták.

Koós Kata

Rozgonyi Éva tanított Szolnokon, Kecskeméten, Szegeden és az Egyesült Államokban óvodástól felső fokig minden korosztályt. Fotó: Thaler Tamás

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a hétvégén tartotta rangos díjátó ünnepségét a KÓTA, azaz a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége. Idén 14 kategóriában 29 díjazottat méltattak, akik elhivatottságukkal, kiemelkedő művészi és közösségépítő munkájukkal kiérdemelték a szövetség elismerését. 

Erdősné Fagler Erika a Pro Musica Alapfokú Művészeti Iskola alapítója, a KÓTA Életmű kategóriájának díjával méltatták. Fotó: Thaler Tamás

Az ünnepségen három szegedi karnagy is kitüntetésben részesült. Rozgonyi Évának ítélték a KÓTA Nagydíjat, akinek kettős – karnagyi és zenepedagógusi – hivatását a Békés-Tarhosi énekes iskola alapozta meg, a Miskolci Zeneművészeti Szakiskolában pedig Kardos Pál gazdagította és mélyítette el. A Zeneakadémián Szőnyi Erzsébet és Vásárhelyi Zoltán növendékeként 1964-ben kapott kitüntetéses diplomát. Tanított Szolnokon, Kecskeméten, Szegeden és az Egyesült Államokban óvodástól felső fokig minden korosztályt. Laudációjában elhangzott, együtteseit szisztematikus kórusnevelő munkával jelentős hazai és nemzetközi sikerekre vezette. Nemzeti és nemzetközi kórusversenyek zsűrijének tagja, elnöke. Határainkon belül és kívül számos szakmai kurzust tartott, a következőt idén nyárra tervezi. Egyéb elismerések mellett Liszt- és Bartók-Pásztory-díj fémjelzi munkásságát. Az a cappella irodalom széles spektrumú repertoárja mellett jelentős zenekari kíséretes művek előadása kapcsolódik az általa 33 évig vezetett Bartók Kórus tevékenységéhez. Hangversenyeit kórusainak kristálytiszta hangzása, valamint a művek mélyreható ismeretéből fakadó, azok lényegét megragadó, szuggesztív előadás jellemzi. 

Azért nagy dolog számomra, mert harmadjára adták ki ezt az elismerést. A két korábbi díjazott Párkai István Kossuth-díjas karnagy, nyugalmazott zeneakadémiai tanár, sokunk nagyra becsült tanára, valamint Tóth Ferenc Liszt-díjas karnagy volt, aki Komlón iskolát teremtett. Ilyen elődök után megkapni ezt a díjat nagyon nagy megbecsülés – mondta el lapunknak Rozgonyi Éva. 

Fotó: Thaler Tamás
 

Erdősné Fagler Erika pénteken vette át a szegedi városházán a Szeged Kultúrájáért Díjat, másnap pedig a KÓTA Életmű kategóriájának díjával méltatták. A kóruskarnagy a Szeged Városi Kórusegyesület vezetőségi tagja, a Pro Musica Alapfokú Művészeti Iskola alapítója. Méltatásában elhangzott, szerteágazó tevékenysége ének-zene tanárként, szakvezetőként, karnagyként, kórus- és iskolaalapítóként, a kórusélet és a zenei versenyek szervezőjeként jelentős mértékben gazdagította a város kulturális életét. Szakvezető tanárként, oktatási segédletek írójaként pedig részt vállalt a zenepedagógus utánpótlás nevelésében is. Több írása jelent meg Szeged kórustörténetével kapcsolatban. 

Mecénás kategóriában Gyüdi Sándor karnagy, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója vehetett át kitüntetést, akit a kórusmuzsika iránti elkötelezettsége vezetett a matematika-fizika tanári hivatás irányából a zenei pályára, a Canticum Kamarakórus, majd a Szegedi Nemzeti Színház kórusa, a Szegedi Egyetemi Énekkar, valamint a Debreceni Kodály Kórus élére, és napjainkig irányítója a Vaszy Viktor Oratóriumkórusnak is. 1994-ben létrehozta a Szeged Városi Kórusegyesületet, amelynek 25 éven át elnöke volt. Laudációjában úgy fogalmaztak, széles látókörű, karizmatikus közösségépítő tevékenysége nyomán az elkülönülten működő énekkarok egységbe tömörültek, amelyet a pandémia sem tudott kikezdeni. Munkásságát többek között Liszt-díjjal ismerték el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában