Szegedi hírek

2023.01.24. 13:08

Ízelítőt adnak a fizika szépségeiből és kihívásaiból a lézerközpontban

Koós Kata

A tavalyi Kutatók éjszakája a lézerközpontban. Most is várhatóak izgalmas programok, és a vezetett látogatások alkalmával az érdeklődők az épületet is bebarangolhatják. Archív fotó: Karnok Csaba

Hogyan kacsint egy elektron? Hogyan szolgálja a 3D-nyomtatás a tudományt? Mit jelent az optikai csapdázás? – többek között ezekre a kérdésekre kaphatnak választ a Szegedi Fizika Napjának résztvevői, amelynek az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet ad otthont január 28-án, szombaton 9 és 14 óra között. Szabó Gábor, a kutatóintézet ügyvezetőjének megnyitója után sok-sok érdekességgel fűszerezett, minden érdeklődő számára nyitott előadásfolyam kezdődik. 

A fizika rejtelmei iránt mélyebben érdeklődő középiskolás diákok egyetemi mintaórán is részt vehetnek. Czirják Attila a kvantumfizika alapjaiban, a Stern-Gerlach kísérlettől a Dirac-bracketig kalauzolja majd őket. Ez a programpont előzetes regisztrációhoz kötött. 

Szintén előzetesen kell regisztrálni az intézetben vezetett látogatásokra is. Huszár Helga, Csóka Gábor, Spalek Dávid „Ismerd meg, hogyan teszteljük a modern belső égésű motorokat – látogatás a motorfékpadhoz” címmel vezet programot, Horváth Vera pedig az ELI ALPS működését mutatja be a jelentkezőknek. 

Standos bemutatókkal is várják az érdeklődőket a konferenciaterem körüli kiállítótéren, ahol a kiállítók a fizika tudományos és ipari alkalmazásáról adnak információt, illetve izgalmas kísérletekbe is betekintést engednek. 

14 órától kezdődik a Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Verseny eredményhirdetése, majd Ignácz Ferenc FizShow-ját, azaz látványos kísérletes bemutatóját tekinthetik meg a látogatók a hideg-meleg kísérletek témájában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában