Szegedi egyetemi hírek

2023.01.28. 15:11

Ízelítőt adtak a fizikusok szerteágazó tudományos tevékenységéből - Galéria

Látványos bemutatókkal, lézersakkal, VR-szemüveggel és izgalmas előadásokkal várták az érdeklődőket a Szegedi Fizika Napján az SZTE Fizikai Intézet és az ELI ALPS Lézeres Kutatóközpont munkatársai. A legfőbb cél a fiatalság érdeklődésének felkeltése volt a műszaki tudományos pályák iránt.

Koós Kata

Fotó: Karnok Csaba

Rendhagyó helyszín, az ELI ALPS Lézeres Kutatóközpont adott otthont szombaton az SZTE Fizikai Intézet által rendezett Szegedi Fizika Napjának. A programsorozat célja évről évre, hogy az érdeklődők ízelítőt kaphassanak a fizikusok szerteágazó tudományos tevékenységéből, valamint a fizika szépségeiből és kihívásaiból. 

A látogatókat Szabó Gábor, az ELI ügyvezetője köszöntötte, aki elmondta, leginkább a fiatalság érdeklődését szeretnék felkelteni a műszaki tudományos pályák iránt. 

– Nagyon fontos, hogy próbáljuk a fizikát közelebb vinni a nagyközönséghez. Szükségünk van az utánpótlásra, az ELI-ben különösen. Ha valaki megkérdezne, hogy a következő 2-3 évben mi lehet a legnagyobb gond az ELI működtetésénél, azt felelném, hogy nem találunk elég embert – mondta, majd úgy fogalmazott, hogy aki egyszer meglátja a szépséget a fizikában, annak utána soha életében nem kell dolgoznia. A munkája lesz ugyanis a szenvedélye. 

– A fizikus az én felfogásomban az az ember, aki konkrétan nem ért semmihez, de bármihez jobban ért, mint bárki más. Azért, mert a fizikus hivatás lényege az, hogy problémákat kell megoldani – közölte. 

Az épület földszintjén interaktív standoknál mutatkoztak be a Fizikai Intézet különféle kutatócsoportjai. Az asztrofizikai kutatócsoport asztalánál Nagy Andrea tudományos munkatárs bemutatta egy naptávcső felépítését, továbbá azt is, hogy a látható tartományon kívül, infravörösben mennyire másnak látszik az Orion csillagkép. Emellett mikroszkópos meteoritmustrát is kínáltak. 

Az Orvosi Fizikai és az Orvosi Informatikai Intézet standjánál különleges nyomozásra invitálták a látogatókat. Tóth Zsolt tudományos főmunkatárs és Szabó Tibor egyetemi adjunktus segítségével egy optikai kísérletben baktériumok jelenlétének nyomait kutathatták különféle folyadékokban, amelyeket lézerrel világítottak meg. A kísérlet végén nem csak láthatóvá váltak a baktériumok, de mozgásuk is érzékelhető volt. 

 A lézeres aeroszol kutatások kutatócsoportjának asztalánál azt tudhatták meg az érdeklődők, hogy mennyire hatékonyan védenek a különféle maszkok a levegőben terjedő vírusoktól. 

Az ELI saját standjánál lézersakk várta a látogatókat, amelynek különlegessége, hogy a játék során egy megfelelő útvonalon tükrözött lézernyalábbal kell eltalálni az ellenfél királyát. 

A résztvevők a virtuális valóságban is kalandozhattak, VR-szemüveg és kontrollerek segítségével oldhattak meg játékos fizikai feladatokat, például lézer nyalábutat alkothattak. 

A középiskolások egyetemi mintaórán vehettek részt, a mindenki számára nyitott előadások során pedig olyan nem mindennapi információk birtokába juthatott a közönség, mint például, hogyan kacsint egy elektron, vagy hogyan működik a lézeres nyomtatás és optikai csapdázás mikrovilága.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában