Csongrád-Csanád vármegye

2023.01.05. 18:50

Kórházat keresnek a Szentes környéki kismamák

Hidegzuhanyként érte a szentesi, csongrádi térség kismamáit, a hír, hogy átmenetileg szünetel a legtöbb ellátás a szentesi Dr. Bugyi István Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályán.

Kovács Erika

Sok településről nehéz megközelíteni a kijelölt kórházakat, nagy a távolság. Archív Fotó: Majzik Attila

A polgármesterek egy december 21-én kelt levelet kaptak Kalmár Mihály intézményvezető aláírásával. A szentesi kórház szülészeti-nőgyógyászati ellátási körébe összesen 20 Csongrád-Csanád vármegyei és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei település tartozik: Csanytelek, Csépa, Cserkeszőlő, Csongrád, Árpádhalom, Derekegyház, Eperjes, Fábiánsebestyén, Felgyő, Öcsöd, Nagymágocs, Nagytőke, Kunszentmárton, Tiszainoka, Tiszakürt, Tiszasas, Tömörkény, Szegvár, Szelevény, Szentes.

A levélben azt is tudatta a kórházigazgató a településvezetőkkel, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ a szentesi kórház vonzáskörzetébe tartozó településeknek a hódmezővásárhelyi kórházat, a szegedi klinikát és a kecskeméti kórházat jelölte ki ellátóhelyként. Csakhogy a kijelölt kórházak több településtől is igen messze vannak. A leendő szülők igyekeznek minden lehetőséget feltérképezni, minél több információhoz jutni a szülészetekről. Településvezetőket kérdeztünk meg a hogyan továbbról.

A térségben elsőként Nagymágocs lépett. Mivel a távolság egy várandós anya, vagy akár a látogatásra igyekvő hozzátartozók esetében sem mindegy, a nagymágocsiak az orosházi szülészettel vették fel a kapcsolatot, ahol ígéretet kaptak arra, hogy fogadják a nagymágocsi várandósokat. A jövő héten pénteken, január 13-án 17 órától a nagymágocsi művelődési házban az orosházi szülészet egy tájékoztató beszélgetésre is várja a leendő szülőket.

Fábiánsebestyénhez Szentes közel volt, az nők többsége ott szült. Most négy kórház közül választhatnak majd, a fentebb sorolt 3 mellett még az orosházi jön szóba.

– Beszédtéma ez a változás, nemcsak a faluban, úgy gondolom, országszerte. Rosszul érint ez mindenkit – tudtuk meg Kós Györgytől, Fábiánsebestyén polgármesterétől, a település háziorvosától.

Derekegyházon egyre nagyobb a babaliget. A településen évek óta fát ültetnek a kis jövevények tiszteletre. Az elmúlt években folyamatosan nőtt a gyermeklétszám. A babák mintegy 95 százaléka a szentesi kórházban született.

– Erős védőnői szolgálatunk van. Így az édesanyák minden információ birtokában lesznek, hogy sikerüljön kiválasztani a kórházat, ahol világra szeretnék hozni gyermeküket – mondta Szabó István, Derekegyház polgármestere.

Árpádhalomhoz, a felkínált lehetőségek közül, Hódmezővásárhely van a legközelebb, de ez a távolság nem kevés, legalább 40 kilométer.

– Hogy az árpádhalmi kismamák hol szülnek majd, ezt még ők maguk sem tudják. Természetesen ez beszédtéma a faluban. A kijelölt kórházak közül Hódmezővásárhely a legközelebbi. Árpádhalomról Hódmezővásárhelyre úgy jutunk el, hogy Nagymágocsot és Székkutast is érintjük. Az legalább 40 kilométer. Ez egy mindenórás várandósnál nagy távolság. Lehet, hogy mi is tájékozódunk Orosházán. Nem azért, mert nem bízunk a vásárhelyi kórházban, hanem kimondottan a távolság miatt – mondta Vágó Miklós, Árpádhalom polgármestere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában