Pusztaszer

2023.01.25. 08:20

Közvilágítás nincs, béke van Pusztaszeren

Legalább egy hónapja 22 órától hajnali 4-ig kikapcsolják a közvilágítást Pusztaszeren, vagyis addig teljes sötétségbe burkolózik a település. Csak a tornacsarnok, közösségi ház reflektorai világítják meg a központot. Az eddigi tapasztalatok kedvezők, a lakosok elfogadták a helyzetet.

Imre Péter

Hat órán keresztül nincs közvilágítás Pusztaszeren, a központi kereszteződésnél sem – mutatja Szász Julianna. Fotó: Imre Péter

Olyankor már alszunk, nem mászkálunk – jelentette ki Bányai János, aki velem együtt szállt le a pusztaszeri buszról. A faluban ugyanis már legalább egy hónapja 22 órától hajnali 4-ig lekapcsolják a közvilágítást, így takarékoskodnak az árammal.

Testületi döntés volt

Ez van, így döntött a képviselő-testület, elfogadjuk, mert valahogy tényleg takarékoskodni kell – mondta a buszmegállóval szemközti élelmiszerboltban dolgozó Magdolna, hozzátéve: ha este 10 után közlekednek, visznek magukkal zseblámpát, illetve a tanyán sem volt gyermekkorában közvilágítás.

Ugyanez a véleményem – közölte kolléganője, Zsuzsa. – Este a sötétben én sem nagyon járkálok, ha mégis, nálam van a zseblámpa, hajnalban viszont már 4 óra felé elindulok dolgozni, nagyjából akkor kapcsolják fel a közvilágítást.

Este 10 órától hajnali 4-ig elsötétülnek a közvilágítás lámpatestjei. Fotó: Imre Péter

Éjszakai sötétség

Engem nem zavar, nagyon ritka, hogy este 10 után megyek valahova, azoknak okozhat kisebb problémát, akik azt követően érkeznek haza a busszal, nekik ajánlott zseblámpával készülni – közölte József. – A biciklizést is igyekszünk a világításhoz igazítani – fűzte hozzá Margit, aki Józseffel, a babakocsiban szunyókáló keresztgyerekükkel sétáltak a Kossuth utcán.

Nem nagyon akad este 10 után dolgom, olyankor már nem járkálok – jelentette ki a Júlia Áruház vegyesiparcikk bolt tulajdonosa, Szász Julianna. 

Olyan a helyzetünk, hogy takarékoskodni kell, a képviselő-testület így döntött, elfogadjuk és alkalmazkodunk – folytatta. Elmondta: a napokban Szegváron jártak és megtudták, ott is ezt a megoldást alkalmazzák. Megemlítette még, hogy a Facebookon olvasott pár rosszindulatú hozzászólást, de a többség megértette a döntést.

Kislányként tanyán nevelkedtem, ott egyáltalán nem volt közvilágítást, ha sötétben értünk haza, világítottunk magunknak, és eszünkbe sem jutott, hogy félnünk kellene valakitől vagy valamitől. De az teljesen más világ volt – emlékezett Julianna. Zsófi elárulta rendszeresen fut este, fejlámpával.

Fotó: Imre Péter

Milliókat spórolnak

A közvilágítás lekapcsolása után, más-más időjárási körülmények között – telihold, felhős égbolt, újhold – bejártam a falu utcáit, és azt tapasztaltam: világítás nélkül is biztonságosan közlekedhetünk a járdákon – mondta Máté Gábor polgármester. Azért törekszenek arra, hogy a központban legyen fény, amit a tornaterem három, időkapcsolós reflektora szolgáltat 22 órától hajnali 4-ig, illetve a községházánál is felszerelnek mozgásérzékelős LED-es lámpákat.

A faluvezető számokkal is szolgált: tavaly 4 millió forintba került a közvilágítás, az emelt árakkal idén 13,5 millió lenne, míg a kikapcsolással – kalkulációi szerint – 7,2 millió forint lesz a számla végösszege.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában