Helyi közélet

2023.01.28. 11:39

Lehet is füvön parkolni, meg nem is Csongrádon

Bár „a fás szárú növények védelmének helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet módosítása” cím első hallásra nem ígér túl nagy izgalmakat, mégis ezen a napirendi ponton vitáztak a legtöbbek a képviselők a legutóbbi csongrádi közgyűlésen. Az előterjesztés a zöldterületeken való parkolásról szólt, a kérdésben azonban nem tudtak megegyezni a városatyák, így azt áprilisban újratárgyalják.

M. A.

Szigorúbb szabályozással védenék a zöldterületeket. Fotó: Majzik Attila

A jelenleg érvényben lévő, még 2016 decemberében elfogadott önkormányzati rendelet szerint a városban zöldterületet parkolásra használni tilos. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy ezt a csongrádiak nem igazán tartják be, a képviselők beszámolói szerint az autók gyakran a házak előtti füves részen parkolnak. Mint Somogyi Árpád rámutatott, ennek egyrészt a csongrádi „autóbőség” az oka – Csongrádon valóban sok a gépjármű, 10 ezer autót tartanak számon a városban –, sokszor azonban a lustaság is. A képviselő meglátása szerint az emberek nem vesződnek a kapuk kinyitásával, becsukásával, inkább a ház előtt hagyják az autóikat. Ennek pedig az a következménye, hogy a füvesített részek tönkremennek, mint a képviselő fogalmazott „esős, sáros időben egyes helyek úgy néznek ki, mint a szántóföld”.

Emiatt a rendeletet annyiban tovább szigorította volna a testület, hogy kimondják, az ingatlan előtti zöldterületi parkolás az ingatlan tulajdonosa számára sem megengedett. Persze nincsen szabály kivétel nélkül, így aki például vízáteresztő réteggel burkolt megállót alakít ki a háza előtt, az parkolhatna ott nyugodtan. Ezzel szemben azonban Laczkó Zsolt képviselő emelte fel a szavát, aki nem értett egyet azzal, hogy parkoló-építésre kötelezzék a csongrádiakat a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben.

A rendelet-tervezet a szigorúbb szabályozást a kiemelt szegélyek mentén valósította meg, ebben azonban már végképp nem volt meg a közös hang a képviselők között, hiszen a tervezetben példaként említett utcák között volt olyan is, amelyiknek egyik oldalán volt kiemelt szegély, a másikon pedig nem.

Így hosszas vita után abban maradtak, hogy a rendelet-tervezetet átdolgozzák és áprilisban újratárgyalják.

KÉPALÁ: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában