Évértékelő

2023.01.04. 11:00

Nem volt még ilyen sikeres éve Ferencszállásnak

A 2022-es év a legtöbb településen alighanem az egekbe szökő infláció és az energiaválság miatt marad emlékezetes – de mi az, ami ezenkívül is feljegyzésre érdemes? Ezúttal Jani Jánost, Ferencszállás polgármesterét kérdeztük.

Szabó Imre

Sikeresen pályázott a település – mondta lapunknak a polgármester. Fotó: Ferencszállás önkormányzata

– A 2022-es év értékelésekor örömmel mondhatom, hogy sem a beadott pályázatok számát, sem az általuk elnyert támogatás összegét tekintve nem volt még ilyen sikeres éve Ferencszállásnak – kezdte az összegzést Jani János. Az önkormányzat összesen 16 pályázatban volt érdekelt, amiből forráshiányra hivatkozva mindössze egyet utasítottak el.

– Természetesen a Magyar Falu program pályázati ki­­írásaira koncentráltunk leginkább, hi­­szen ezek azok, amelyek nem igényelnek sa­­ját hozzájárulást és előrefinanszírozottak, de azért a kisebb önerőt igénylők nyújtotta lehetőségek mellett sem mentünk el – tette hozzá. 

Az egészségház tetőszerkezetének felújítása. 

– Még 2020-ban adtuk át az új egészségházat, amit egykori iskolánk épületéből alakítottunk ki. Akkor már nem volt lehetőségünk a tetőszerkezet felújítására, ezt idén tudtuk megvalósítani. Hasonló keretből sikerült a faluházba 100 széket vásárolni, de nyertünk 55 milliót az épület felújítására is. Erre idén kerül sor – mondta a polgármester. 

Jani János fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a pályázati támogatások révén sikerült kulturális programokat rendezniük, ápolni a testvértelepülési kapcsolatokat az erdélyi Székelydobóval, de így jutottak például sörsátrakhoz, sörpadokhoz és rézsűkaszához is a fűnyíró traktorra. 

Az idei beruházások közül ki­­emelte: januárban adják át a munkaterületet a kivitelezőnek a csapadék- és belvízelvezető hálózat rekonstrukciójához. Azt is megemlítette, hogy évek óta gondot jelent Ferencszállás és Klárafalva szennyvizének el­helyezése. A jelenlegi szennyvíztisztító telep alkalmatlan a tárolásra és tisztításra, ehelyett a makói szennyvíztisztítóra csatlakoztatják majd a közös rendszert. 

– Várjuk, hogy megépüljön a Kiszombort és Klárafalvát összekötő kerékpárút, ami által ehhez Ferencszállás is csatlakozhat – említette meg a régi álmot.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában