Szegedi hírek

2023.01.24. 18:22

Rengeteg rajongót hozott az új könyvtárpont

Egy hét alatt több mint 200 könyvet kölcsönöztek ki és harmincan iratkoztak be az Orczy-iskolában működő könyvtárpontra, ezzel ez az egyik legnagyobb forgalmú ideiglenes kölcsönzőhely. A kölcsönös együttműködés az iskolának is hasznos, hiszen így végre ismét működik könyvtár az épületben.

Timár Kriszta

Napi egy órában van csak nyitva az iskolai könyvtárpont, mégis az egyik legforgalmasabb az összes közül. Fotó: Karnok Csaba

Ideiglenes könyvtárpontokat nyitott a Somogyi-könyvtár, hogy a bezárt fiókkönyvtárak ellenére is legyen lehetőségük a különböző városrészekben lakóknak az olvasásra. Ezek közül az egyik legkülönlegesebb a dorozsmai Orczy-iskolában működik. Bár naponta mindössze egy órát van nyitva és csak az intézmény diákjai és családtagjaik használhatják, így is az egyik legnagyobb forgalmat bonyolítja. Egy hét alatt több mint 200 könyvet adtak már ki. Nem ritka, hogy 50 fiatal is megfordul itt egy nap, a kínálatot pedig már az első napokban ki kellett bővíteni a nagy érdeklődés miatt.

– Az iskolában évek óta nem működik könyvtár, mert nincs kolléga, aki ezt a feladatot ellátná. Így csupán a kötelező olvasmányokat és a tanári szakkönyveket viszik, kölcsönzésre nincs lehetőség – mesélte Fodorné Kardos Judit intézményvezető. Szokatlan látvány tehát, hogy most minden délután pezseg itt az élet: a gyerekek könyveket válogatnak, társasjátékoznak. 

A napközi utolsó órájában van lehetőségük lejönni ide. Nem kell őket rábeszélni, nagyon szeretik a könyvtárat. Ha kötelezővé tennénk, valószínűleg nem lennének ilyen lelkesek – mosolygott az igazgatónő. Hozzátette: nem csak azért hasznos az együttműködés a könyvtárral, mert a gyerekek így könnyebben válnak olvasóvá, hanem mert most, hogy helyben vannak, a foglalkozásokra sem kell átjárniuk a fiókkönyvtárba. 

Hétfőnként több könyvtáros is érkezik hozzánk, akik 6-7 osztályban is tartanak rendhagyó órákat – mesélte.

Paksi Pauletta, a dorozsmai fiókkönyvtár vezetője elmondta, eredetileg csak a gyerekkönyveket hozták el az iskolába, a felnőtt irodalom a Szélmalom Kábeltévénél létesített könyvtárponton található meg. 

Sok gyerek azonban már megbízást kap a szülőktől, hogy nekik is kölcsönözzenek, így bővítettük a kínálatot. Mostanra közel 500 kötetből lehet válogatni. Átlagosan 3-4 könyvet kölcsönöznek a gyerekek, egy hét alatt 30 új beiratkozónk lett – mesélte.

Szeretek olvasni, szóval jó itt lenni – mondta a 8 éves Tamás. A kisfiú 3 könyvet kölcsönzött ki, azokat otthon olvassa, de szívesen tölti idejét a könyvtárban. 

Kedves a tanító néni – indokolta a 7 éves Ármin, ő miért szeret ide járni. Bár még nem ismer minden betűt, ő is talált magának könyvet, amiben sok kép van. 

Összesen nyolc könyvtárpont működik jelenleg a városban, hogy a három, nyitva tartó fiókkönyvtár mellett ezeken a helyeken is lehessen könyvet kölcsönözni. Mindegyiket a helyi fiókkönyvtár olvasói használhatják, de bármelyikbe be is lehet iratkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában