Évértékelő

2023.01.05. 07:00

Sok pozitív dolog is történt Szatymazon

Az energetikai, illetve az önerőt nem igénylő fejlesztésekre helyezik a hangsúlyt az idei évben Szatymazon. A településen egyébként a rezsiválság ellenére sem zár be semmi, spórolással igyekeznek áthidalni a mostani nehézségeket.

Timár Kriszta

Szatymazon idén az energetikai korszerűsítésen lesz a hangsúly. Fotó: Török János

– Alighogy túljutottunk a Covid miatti nehézségeken, máris belecsöppentünk egy határ menti háborúba. Ez pedig nem csak a 2022-es, de az idei gazdasági évet is befolyásolja – kezdte évértékelőjét Barna Károly, Szatymaz polgármestere. A tavalyi év nehézségei között említette még az aszályt, ami az alapvetően mezőgazdaságból élő települést meglehetősen súlyosan érintette, de felsorolásából nem hiányozhatott az ársapka bevezetése és az üzemanyag korlát sem. – Ezek voltak 2022 árnyoldalai, de sok pozitív dolog is történt. A falunapunkon például közel 50 újszülöttet köszönthettünk. Azt gondolom, egy településnek ennél felemelőbb dolog, mint hogy gyarapodik a lélekszáma, nem is kell. Ma már 5200-an laknak Szatymazon – emelte ki.

A polgármester büszke a különféle közösségi programokra is, melyek az elmúlt években megvalósultak.

– A legsikeresebb az otthonka bemutatónk volt, ami bőven túlnőtt a falu határain azzal, hogy országos lapok és a Fábry Show is foglalkozott vele. De jól sikerült a nyárbúcsúztatónk és az adventi programok is sok érdeklődőt vonzottak – sorolta. 

Fejlődött a település is: több mint másfél kilométernyi belterületi járda újult meg, karácsony előtt pedig átadták a modernizált főzőkonyhát.

– A fejlesztések egy része 2023-ra húzódott át. Lesz külterületi ivóvízhálózat bővítés, csapadékvíz elvezetés, külterületi úthálózat javítás és kerékpárút építés is. Emellett fontos az energetikai korszerűsítés: a közvilágítást szeretnénk LED-es lámpákra cserélni és ahol lehet, kiépíteni a hőszivattyús fűtési rendszert – beszélt a tervekről a polgármester. 

Hozzátette: Szatymaz adóerő képessége elég magas, így a település nincs rossz anyagi helyzetben. Bezárásokról vagy drasztikus spórolási intézkedésekről sem döntöttek emiatt: január 9-étől minden önkormányzati intézményben megkezdődik a munka, az energiával azonban természetesen igyekeznek spórolni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában