Az energiahatékonysági beruházások után csak 154 forint a havi áramszámla

2023.01.27. 19:30

Spórol a makói Galamb tangazdasága

Megkapta az idei fűtési szezon első havi villanyszámláját a makói Galamb-agrárszakképző külterületi tangazdasága – a rajta szereplő összeg 154 forint. Ezt az elmúlt öt év energiahatékonysági beruházásaival érték el, és ez még akkor is figyelemre méltó, ha időközben részben termálfűtésre álltak át.

Szabó Imre

Dolgoznak a diákok a mintagazdaságban. Fotó: A Galamb József Mezőgazdasági Technikum Facebook-oldala

A makói agrárszakképző külterületi mintagazdasága 200 hektáros, plusz van 4 és fél hektárnyi kertészet is. Tartoznak hozzá fóliasátrak, tantermek, szociális épületek. A tanév tavaly szeptemberben 311 tanulóval indult, közülük kéthetes ciklusban 40-50 mindig van kint 3-4 felügyelő tanár irányítása mellett, illetve a technikai dolgozók közreműködésével. Kapnak feladatokat a gyümölcsösben, a szőlészetben, az üvegházban és a gépműhelyben is.

Fotó: A Galamb József Mezőgazdasági Technikum Facebook-oldala

A tankertben öt évvel ezelőtt láttak neki az energiahatékonysági beruházásoknak. Horváth Zoltán igazgató felidézte, akkor ért véget az iskola főépületének felújítása, és a fenntartó úgy döntött, az ennek nyomán megspórolt pénzt az intézménynél hagyja. Ebből finanszírozták a gazdaság átállását megújuló energiaforrásokra. Akkoriban a fóliasátrak fűtési rendszere nem is működött, a tantermeket pedig régi konvektorokkal, palackos gáz segítségével fűtötték, emellett természetesen költeni kellett a termek világítására, az elektromos eszközök, például számítógépek működtetésére is.

Fotó: A Galamb József Mezőgazdasági Technikum Facebook-oldala

A legfontosabb fejlesztés egy 25 kilowattos napelem-erőmű telepítése volt, illetve a termálvíz átvezetése egy szomszédos gazdaságból. Mielőtt ezek a beruházások megtörténtek volna, a tangazdaság éves rezsiszámlája 3,6 millió volt. Horváth úgy számol, ha nem tették volna energiatakarékossá a rendszert, ez most a díjemelések miatt 7-8 millió lenne. Ehelyett várhatóan 1–1,4 milliót kell csak fizetniük. Ez a csekély áramdíjból, illetve a termálvíz használatáért fizetett összegből áll. Utóbbi tételt azonban még lefaragják azzal is, hogy a fóliasátor fűtésére rásegít majd a napelemes erőmű.

Mindezek mellé az elkövetkező években további takarékossági lépéseket is terveznek.

Az épületeket leszigeteljük, és korszerűre cseréljük az ajtókat-ablakokat – mondta az igazgató. Azaz, minden forintot megfognak, mert soha nem lehet tudni, mi hogyan változik az energetikai piacon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában