Az iskolák zömében a falakon belül maradt a demonstráció, a Deáknál viszont 60 pedagógus állt ki

2023.01.31. 18:33

Többnyire láthatatlan maradt a sztrájk a kiemelt napon is

Főleg az iskolák falain belül zajlott a több mint egy hete tartó pedagógussztrájk keddi, kiemelt napja. Hogy hányan vettek részt az akcióban, nem tudni, ahogyan azt sem, hol milyen arányban. Ismét a Deák gimnáziumnál volt látványos demonstráció: ott három iskola hatvan tanára állt ki, a diákok pedig ülősztrájkkal fejezték ki szolidaritásukat.

Munkatársunktól

Virágokat is elhelyeztek, így kifejezve a tanárok iránti szeretetet. Fotó: Karnok Csaba

A múlt héten kezdődött, több mint egyhetes pedagógus sztrájk kiemelt eseményeként, az egy éve tartó és eddig kézzel fogható eredményt nem hozó országos elégedetlenségi hullám indulási évfordulója alkalmából szolidaritási napot hirdettek keddre. Erre a napra várták a legtöbb sztrájkolót az iskolákban, illetve a közoktatásban dolgozók ügye mellett bárki kiállhatott. A Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja például arra buzdított mindenkit, álljanak le a nap folyamán 5 percre, így állva ki az oktatásügyért. De a szakképzésben dolgozók is munkabeszüntetést tartottak, illetve diákok és szülők is szerveztek akciókat. Vármegyénkben ugyanakkor igazán látványos demonstrációkról nem érkezett hír, a sztrájk többnyire az iskolák falai mögött maradt.

Egyedül a Deák Ferenci Gimnáziumnál vitték ki a nyilvánosság elé a sztrájkot: ott a két szomszédos iskola, vagyis a Gedói általános iskola és a Krúdy szakképző csatlakozásával nagyjából 60 pedagógus állt ki az intézmény lépcsőire.

Fontosnak tartottuk, hogy megmutassuk, nem az számít, ki a fenntartó vagy milyen típusú az iskola, ugyanazokért a célokért küzdünk – mondta el lapunknak Milodánovics-Hegyi Adrienn, a Szegedi Tanárok Együttműködési Platformjának tagja. A Deákban egyébként a diákok is tartottak egy tanórányi ülősztrájkot, a szülők pedig feliratokkal, szalagokkal díszítették fel az iskola korlátját. Vittek virágokat is, amellyel aHang felhívásához csatlakoztak, miszerint így lehet ezen a napon megüzenni a pedagógusoknak és minden oktatási dolgozónak, hogy mellettük állnak, támogatják őket a sztrájkban és megbecsülik a munkájukat.

Fotó: Karnok Csaba

A sztrájkoló tanárokkal szolidaritását fejezte ki a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete is: Szegeden a Somogyi-könyvtár és valamennyi művelődési ház bejáratán figyelemfelhívó plakátokat helyeztek el. Bár előző nap tartották, de szintén látványos volt a Waldorf iskola akciója. Igaz, az intézmény nem tartozik a szegedi tankerülethez, a pedagógusok ott teljes szabadságban és autonómiában oktathatnak, mégis fontosnak tartották, hogy kiálljanak a közoktatás javításának és a tanári pálya megbecsülésének az ügye mellett. Éppen ezért náluk hétfőn nem volt tanítás, a gyerekek nem mentek be az intézménybe.

Fotó: Karnok Csaba

Tarnay Attila, a Pedagógusok Szakszervezete Csongrád-Csanád vármegyei szervezetének elnöke elmondta, bár a keddi napról nincsenek még adatok, múlt héten százas nagyságrendben sztrájkoltak a pedagógusok Szegeden. A legaktívabbak továbbra is azok az iskolák voltak, amelyek eddig – például a Tömörkény és a Deák gimnáziumok, illetve az Arany János és a Béke utcai iskolák. – Sajnos a múlt heti tárgyalásokon érdemi előrelépés továbbra sem történt – tette hozzá. Milodánovics-Hegyi Adrienn ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, az ellenállás új szakasza következik. Részleteket azonban erről még nem árult el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában