Szegedi hírek

2023.01.26. 11:00

Törvényellenes a szegedi önkormányzat lakásrendelete

A kormányhivatal és a vásárhelyi jegyző után a Kúria is kimondta, hogy törvénysértő a szegedi önkormányzat lakásrendelete. Chovanecz Kata önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) sajtótájékoztatóján felszólította Botka Lászlót, hogy kérjen bocsánatot a károsultaktól, fizesse vissza nekik a jogtalanul beszedett díjakat, és haladéktalanul nyújtson be a jogszabályoknak megfelelő lakásrendeletet.

Kiss Anna

Chovanecz Kata: kérjen bocsánatot Botka László a megkárosított szegediektől. Fotó: Gémes Sándor

– A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal és a vásárhelyi jegyző határozata után a Kúria is megállapította, hogy törvénysértő módon működött a szegedi önkormányzat cége, az IKV Zrt. A jegyző határozata az IKV jogszabályellenes közös képviseleti működését állapította meg, meg a Kúria megsemmisítette a lakásrendelet törvénysértő rendelkezéseit – mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján Chovanecz Kata, a Fidesz-KDNP szegedi önkormányzati képviselője.

Leszögezte, a baloldali városvezetés által jóváhagyott lakásrendelet összekapcsolta a szociális helyzet alapján történő és a költségelvű bérbeadást, ami törvénysértő. Megjegyezte, jogorvoslatnak helye nincs.

– Sok szegedi családtól tavaly augusztus óta a baloldali szegedi önkormányzat ingatlankezelő cége a korábbihoz képest lényegesen magasabb díjakat szedett be az érintett bérlőktől. A szociális alapon bérbe adott lakásoknál felszámoltak külön szolgáltatási díj néven karbantartást, biztosítást, egyéb üzemeltetési díjakat, szolgáltatási díjakat és ügyviteli költségeket. Ezzel átlagosan havonta 10 ezer forint tehernövekedést okoztak. Változtattak a IKV-s lakások bérleti díjain is, például a belvárosi bérlőknek átlagosan 30-40 ezer forintos pluszköltségeket kellett kifizetniük, azonban erről nem tájékoztatták őket időben, így nem tudtak eleget tenni az IKV és a baloldali önkormányzat által meghatározott fizetési kötelezettségnek – mutatott rá a képviselő.

Chovanecz Kata hozzátette, a baloldali városvezetés tele van jogászokkal, azonban sem a polgármestert, sem az alpolgármestert, sem a törvényesség őreként dolgozni hivatott jegyzőt nem érdekli, hogy már sokadik alkalommal állapítottak meg törvénysértést a városházán. Eközben a Fidesz-KDNP képviselői már a lakásrendelet elfogadásakor rámutattak a jogsértésre.

– Felszólítjuk a baloldali városvezetést, hogy haladéktalanul alkosson a jogszabályoknak megfelelő rendeletet, a törvényellenesen beszedett díjakat fizessék vissza a megkárosított bérlőknek, Botka László polgármester pedig kérjen bocsánatot a szegediektől – emelte ki a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője.

Az ügyben megszólalt Mihálffy Béla, Szeged és a Homokhátság országgyűlési képviselője is, aki közösségi oldalán azt írta, hogy az elmúlt hónapokban többször felhívták a baloldali városvezetés figyelmét, hogy törvénytelen a baloldali többség által elfogadott önkormányzati lakásrendelet, ami miatt a szegediekért dolgozó egészségügyi dolgozók, pedagógusok kerültek méltatlan helyzetbe és kerülhetnek utcára. Ezért kezdeményezték a rendelet módosítását, amit sajnálatos módon a városvezetés nem vett figyelembe – tette hozzá. A képviselő figyelmeztetett, a Kúria kimondta, hogy törvényellenes a lakásrendelet és az önkormányzatnak kötelessége megváltoztatni azt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában