Szülészet

2023.01.13. 14:00

Várják a környező kórházak a szentesi kismamákat

A hódmezővásárhelyi, orosházi, kecskeméti és szegedi szülészet is igyekszik információkkal segíteni a szentesi és a térségbeli családokat. A védőnők által összeállított tájékoztatókból minden lényeges tudnivaló kiderül. Az orosházi kórház ezen felül egy szülést megelőző tájékoztatót is szervezett.

M.A.

Illusztráció

Fotó: Török János

Szentes Város Önkormányzata és Gyermán-Dobai Mária csoportvezető védőnő összegyűjtötte a környező települések szülészeteiről rendelkezésre álló információkat, amik az alternatív szülési lehetőségektől az apás szülésig minden fontosabb témakörre kiterjednek. Más településeken találkozók megszervezésével segítik az információszerzést.

Személyesen ismerhették meg a kórházat

Az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben egy szülést megelőző tájékoztatót is rendeztek. Az összejövetelen lehetőség nyílt személyes találkozóra a szülészeti osztály dolgozóival, ahol a velük folytatott kötetlen beszélgetésen minden kérdés válaszra talált a vajúdással, szüléssel és szoptatással kapcsolatban is. A beszélgetés után az érdeklődők a kórház vajúdó- és szülőszobáját is megtekinthették, hogy minél részletesebb képet kapjanak az ottani lehetőségekről.

Eltérőek a lehetőségek

A szentesi kismamáknak a védőnők gyűjtötték össze a tudnivalókat. Ebből kiderül, Vásárhelyen és Kecskeméten nincs szükség befogadó nyilatkozatra, azt Szegedre e-mailben kell elküldeni, Orosházán pedig elég akkor kitölteni, amikor az anyuka megérkezik az osztályra.

Terhesgondozásra a kismamáknak járhatnak Szentesre is, a vásárhelyi szülészet azonban azt kéri, hogy a 38 hetes NST vizsgálatra már oda menjenek. Fontos információ, hogy Szentesen a védőnői várandós gondozást nem érintik a változások, azok folyamatosan zajlanak.

Az alternatív szülési módokkal kapcsolatban a kórházak tájékoztatójából kiderült, a hódmezővásárhelyi szülészeten kád nincs a szülőszobán, minden egyéb az aktuális helyzettől függ. Az orosházi kórházban van vajúdószoba, ahol lehetőség van különböző segédeszközök igénybevételére, mint bordásfal, matrac, kád vagy labda. Szegeden labda, vajúdókötél a vajúdást segítő lehetőségek, alternatív szülési módként pedig szülőszéket biztosítanak. Kádban vajúdásra és szülésre nincs lehetőség. A kecskeméti szülészet nincs lehetőség alternatív szülési módokat választani.

VIP-szoba is kérhető

Az apás szülést is támogatják a kórházak. Ehhez Hódmezővásárhelyen az apás szettet előre meg kell vásárolni, a kórházban nem lehet kapni. Az orosházi és a szegedi kórházban megvásárolható az apás ruhacsomag.

A hódmezővásárhelyi szülészeten, az orosházi kórházban, a kecskeméti szülészeten és Szegeden is működik rooming-in rendszer, a szegedi kórházban pedig kérhető VIP-szoba is.

A hat hetes kontroll esetében eltérő az álláspont: Vásárhelyen a szülést vezető orvos dönti el előzetes megbeszélés alapján, Orosházán azt javasolják, hogy ott végezzék el, de ha a távolság miatt ez nem megoldható, akkor lehet egy közelben lévő nőgyógyászati rendelőben is, míg a Kecskeméten szülő édesanyáknak azt tanácsolják, hogy a lakóhely szerint illetékes járóbeteg-nőgyógyászati szakrendelésen jelentkezzenek a hat hetes kontrollra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában