Vásárhelyen szívesen látnák a gyűjteményt

2023.02.06. 17:30

Eladó Antal Imre hagyatéka: kórházi leletei, könyvei, kottái várnak új tulajdonosukra

Antal Imre Erkel Ferenc-díjas zongoraművész, színész, humorista, televíziós személyiség, a Magyar Televízió örökös tagja 1935. július 31-én született Hódmezővásárhelyen, 2008. április 15-én hunyt el Budapesten.

Kovács Erika

Antal Imre FORRÁS: FORTEPAN

Egyben eladó Antal Imre, hódmezővásárhelyi születésű televíziós személyiség hagyatéka. Az Antikvárium.hu oldalon hirdették meg a színház- és médiatörténeti ritkaságot, ami 294 könyvből, 171 iratból és 196 kottából áll. Valószínűleg nincs túl nagy érdeklődés iránta, mert a 2 millió 250 ezer forintos indulóárat 20 százalékkal leakciózták, most már 1,8 millió forintért is elvihető.

Antal Imre Erkel Ferenc-díjas zongoraművész, színész, humorista, televíziós személyiség, a Magyar Televízió örökös tagja 1935. július 31-én született Hódmezővásárhelyen, 2008. április 15-én hunyt el Budapesten.

Életének utolsó éveiben barátja, Jenei József gondoskodott róla, aki 2021-ben elhunyt, még azelőtt, hogy az általa készíttetett emléktáblát felavatták volna Antal Imre kedvenc vendéglőjének falán. Valószínűleg az ő örökösei révén kerülhetett az Antal-hagyaték az antikváriumba, ahol így hirdetik:

„A gyűjtemény darabjainak jelentős részében Antal Imre tulajdonosi bejegyzése, vagy neki szóló ajándékozási beírások találhatók. Hírességektől és magánszemélyektől érkezett gratuláló levelek, táviratok, kották, Antal Imrének dedikált kötetek, valamint az ő saját olvasmányai alkotják ezen különleges gyűjtemény gerincét. Ez a kollekció így egyben tartva színház- és médiatörténeti ritkaság!” 

A gyűjtemény 294 könyvből, 171 iratból és 196 kottából áll. Többek között Antal Imrének szóló gratuláló táviratokat, például Sólyom László köztársasági elnöktől, Szokolay Sándor zeneszerzőtől, Gálvölgyi János színművésztől, egy kézzel írt, hitelesített 1767-es okiratot, műsorvezetői szerződéseket, kórházi leleteket, Antal Imre jegyzetfüzeteit, a bejegyzéseivel ellátott kottáit és dedikált könyveket is tartalmazza. 

Sokan látnák szívesen, ha a gyűjtemény Antal Imre szülővárosába, Hódmezővásárhelyre kerülne. Ezzel Cseri Tamás, fideszes önkormányzati képviselő is egyetért. 

– A városvezetésnek, kabinetirodának szerintem oda kellene figyelni az ilyen lehetőségekre, ami megismételhetetlen. A gyűjteményből akár emlékszobát is lehetne létesíteni, ami turisztikai látványosság lehetne, hiszen számos generáció nőtt fel Antal Imre műsorain. Ebben a városban az utóbbi időkben annyi felesleges dologra adtak ki pénzt, például a pihenőparkban lévő hangüstre, ami egymilliójába került a városnak. Antal Imre hagyatéka szerintem fontosabb lenne – mondta.

Képalá: Antal Imre Hódmezővásárhely egyik híres szülöttje. Fotó:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában