Szegedi hírek

2023.02.02. 07:00

Bezzegh Kelemen: a szerzetesi hivatás olyan mint a szerelem

A szerzetesek küldetése Isten emberévé lenni, róla kell szóljon az életük – vallja ezt Bezzegh Kelemen ferences szerzetes. II. János Pál pápa kezdeményezésére 1997 óta február másodikán az egyház azt a mintegy egymillió férfit és nőt ünnepli, akik a világon katolikus szerzetesként élik az életüket. Ennek kapcsán beszélgettünk az Alsóvárosi Ferences Plébánia káplánjával.

Kiss Anna

Bezzegh Kelemen ferences szerzetes 2012 óta szolgál Szegeden, azóta káplánja az Alsóvárosi Ferences Plébániának. Fotó: Karnok Csaba

– A szerzetesi hivatás a szerelemhez hasonlítható. Amikor valaki szerelmes, az nagyon magával ragadó, lefoglaló érzés, minden más lényegtelen lesz, csak arra koncentrál, akit szeret. A szerzetes Istenbe szerelmes. Időnként megkérdezik, hogy nem kell-e túl sok mindenről lemondanom azért, hogy szerzetes legyek. Nem érzem így, mert ez is épp olyan, mint a szerelem, vagyis nem érzem lemondásnak, tehernek azt, hogy együtt legyek azzal, akit szeretek, szinte csak rá figyeljek – mondta el lapunknak adott interjújában Bezzegh Kelemen ferences szerzetes.

Az Alsóvárosi Ferences Plébánia káplánjával a szerzetesek február másodikai világnapja alkalmából beszélgettünk, melynek során kiemelte, az a 33 évvel ezelőtt meghozott döntése, hogy szerzetes legyen, válasz volt a Jóisten hívására, igent mondott egy mély, belső vágyra. Hangsúlyozta, a célja ugyanaz volt három évtizeddel ezelőtt is, mint most, vagyis elfogadni, megélni és másokkal megosztani Isten szeretetét.

Öröm, szabadság és egyszerűség

Megtudtuk, a hivatás útján számára Szent Ferenc személye volt nagyon vonzó, az ő élete, lelkülete ragadta meg először. 

– Megérintett az az öröm, szabadság és egyszerűség, ami jelen volt Szent Ferenc életében. Mindennek és mindenkinek a testvére akart lenni, nagyon megragadott, hogy a kicsinyek, a betegek és a szegények között látta meg Istent – mutatott rá.

Fotós: Karnok Csaba

Kelemen testvér szerint ugyan másabb a 21. század embere, mint a 13. században, Szent Ferenc korában élő ember volt, de Isten és a szerzetesi hivatás lényege ugyanaz maradt, vagyis a szerzetesek küldetése Isten emberévé lenni, róla kell szóljon az életük. 

– Én nagyon hálás vagyok, hogy minden nap azt tehetem, amit szeretek, amire vágyom. Van időm az imádságra és a meditációra, Istennel lehetek, éppen ezért megajándékozottnak érzem magam, hiszen azt látom, hogy sokaknak küzdelem az, hogy időt szakítsanak a munka és a család mellett az elcsendesülésre, az imára – magyarázta.

Hit nélkül értelmetlen az élet

Az interjú során szóba került a magyarországi szerzetesrendek 73 évvel ezelőtt történt feloszlatása is, amivel a kommunista párt egyházüldözése a tetőpontjára ért. Bezzegh Kelemen szerint a diktatúrák mindig is ellenséget láttak a kereszténységben, mert félelmetes számukra az a belső szabadság, ami a keresztény emberben van. Hozzátette, a börtönökben is megélték ezt a keresztények, tehát a testük elpusztítható volt, de a lelkük szabad maradt, mert Istenhez tartoztak.

– Bár Rákosi Mátyás azt mondta, hogy egy-két évtizeden beül eltűnik a vallás, a katolikus egyház, de nem lett igaza, mert a hitre és a reménye mindig is szükség van, anélkül nagyon nehéz, értelmetlen az életünk. Azt tapasztalom, hogy a legtöbb ember hisz Istenben, még akkor is, ha a gyakorlati vallásosságtól, az egyházi közösségtől eltávolodott – osztotta meg.

Úgy véli, Rákosi idejében is szükségét érezték az emberek a hitnek, a szerzetes rendek jelenlétének, hiszen több helyen is megpróbálták megakadályozni, hogy elvigyék a szerzeteseket. Emlékeztetett, Hatvanban, amikor elterjed a híre, hogy a szerzeteseket internálják, a hívek elfoglalták a rendházat és élő lánccal védték azt, olyannyira, hogy a katonaságot kellett kivezényelni oda. Többeket emiatt börtönbüntetésre vagy kényszermunkatáborra ítéltek.

Fotós: Karnok Csaba

Mozgalmas napokat élnek meg

De hogyan kell elképzelni egy szerzetes napját? – erre is kitértünk a beszélgetésben. Bezzegh Kelemen közölte, különböző rendek léteznek ma világszerte, mindegyik különböző életformát képvisel, hiszen vannak, akik egészen zártan élik a napjaikat, melyek nagy részét az imádság tölti ki, és vannak olyanok is, akik a világ forgatagában, az emberek között élnek, tanítanak, gyógyítanak, végzik a lelkipásztori szolgálatot.

– A ferencesek inkább az utóbbi csoportba tartoznak. A napjainknak keretet ad az imádság, hiszen reggel és este együtt imádkozzuk a zsolozsmát, közötte pedig mindenki végzi a dolgát, de a fő feladatunk a plébánia lelkipásztori szolgálata. Sok keresztelő és esküvő van a Havas Boldogasszony templomban, rendszeresen családokat és betegeket látogatunk meg, sokan jönnek lelki beszélgetésre, csoportok működnek a plébánián, miközben esténként 40-50 rászorulónak adunk meleg vacsorát a Szent Ferenc szegénykonyhán. Tehát bőven van feladat, de ezt szép szolgálatként élem meg. Sokszor megrendít az, hogy az emberek milyen bizalommal vannak felém, hiszen megosztják velem az életük legmélyebb dolgait, a küzdelmeiket. Sok szeretetet és figyelmet kapok tőlük, perszer tudom, hogy ez gyakran nem konkrétan a személyemnek szól, hanem annak, amit bennem látnak – avatott be a részletekbe.

Kérdésünkre elmondta, külön nem ünneplik meg a szerzetesek világnapját a templomokban, hiszen ott február másodikán Gyertyaszentelő Boldogasszony napja alkalmából ünnepi szentmise van gyertyaszenteléssel egybekötve. Ugyanakkor évek óta hagyomány a Szeged-Csanádi Egyházmegyében, hogy Kiss-Rigó László püspök szentmisére és szeretetvendégségbe hívja meg az egyházmegyében élő szerzetes közösségeket, melynek tagjai ilyenkor beszélgetnek, ápolják a kapcsolatokat. Idén is így történik ez.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában