Szegedi hírek

2023.02.24. 14:30

Debreceni matematikus kapta a Szőkefalvi-Nagy Béla Érmet - Fotók

Páles Zsolt professzor kapta a 2022-es Szőkefalvi-Nagy Béla Érmet, amellyel több mint húsz éve méltatják a szegedi Acta Scientiarum Mathematicarum folyóiratban magas szintű publikációs tevékenységet folytató matematikusokat. A díjazott fő kutatási területe a matematikai analízis és az operációkutatás.

Koós Kata

Páles Zsolt első tudományos dolgozatait a szegedi Acta Scientiarum Mathematicarum folyóirathoz nyújtotta be. Fotó: Gémes Sándor

A Szőkefalvi-Nagy Béla Érem kitüntetést a Kossuth-díjas matematikus lánya, Szőkefalvi-Nagy Erzsébet alapította 1999-ben édesapja emlékére, aki 35 éven át volt a folyóirat főszerkesztője 1946-tól kezdve. Minden évben olyan kiváló matematikus kaphatja meg, aki az 1922-ben indított Acta Scientiarum Mathematicarum folyóiratban magas szintű publikációs tevékenységet folytat, nagy hatású cikkeket publikált. 

Az SZTE Bolyai Intézetének Tanácsa a folyóirat szerkesztőbizottságának javaslatára az érmet 2022-ben Páles Zsolt akadémikusnak, a Debreceni Egyetem Matematikai Intézete professzorának ítélte oda.

Középiskolás korom óta ismerem Szőkefalvi-Nagy Béla nevét. Diákként már forgattam a Valós függvények és függvénysorok című könyvét. Az első tudományos dolgozataimat a szegedi Actához nyújtottam be, akkoriban még Szőkefalvi-Nagy Béla volt a főszerkesztő. Nagyon örültem a biztató, bátorító leveleinek. Személyesen egyszer-kétszer találkoztunk. Egyik alkalommal Debrecenben tartott előadást, nagyon nagy hatással volt rám 

– mondta el lapunknak Páles Zsolt. 

Laudációjában elhangzott, a kitüntetett fő kutatási területe a matematikai analízis és az operációkutatás. A függvényegyenletek és egyenlőtlenségek nemzetközi szinten vezető kutatója. Fontos és nagy hatású eredményeket ért el olyan területeken, mint a középértékek elmélete, az általánosított konvexitás, a függvényegyenletek regularitáselmélete, továbbá a nem sima analízis, optimalizálás és optimális irányítás.

Számomra a kutatási tevékenységére a széles tudományos érdeklődés, az eredmények eleganciája és esztétikája jellemző

 – méltatta a kitüntettet Molnár Lajos, a Bolyai Intézet Analízis Tanszékének tanszékvezetője, majd rövid ízelítőt adott a díjazott munkásságából.  

Elmondta, Páles Zsolt megoldotta többek között számos középértékosztály összehasonlítási, homogenitási és jellemzési problémáját, általánosítva ezzel olyan nagy nevű matematikusok, mint Kolmogorov, Nagumo és de Finetti korábbi kapcsolódó eredményeit. A lineáris kétváltozós függvényegyenletekre vonatkozóan egy olyan általános eljárást vezetett be, amely az ismeretlen függvényekre közönséges differenciálegyenletet eredményez. A valós analízis bizonyos mély eszközeire támaszkodva alapvetően új módszert dolgozott ki a függvényiterációt, függvényösszetételeket is tartalmazó függvényegyenletek ismeretlen függvényei regularitásának bizonyítására. 

A MathSciNet szerint 250 tudományos munka szerzője, amelyekre mintegy 2100 hivatkozás született közel 700 szerzőtől. Páles Zsolt 13 fontos közleményt publikált a szegedi Acta Scientiarum Mathematicarum folyóiratban. Pályája során olyan rangos kitüntetésekkel méltatták már, mint az Akadémiai, a Szent-Györgyi Albert- és a Széchenyi-díj. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában