Külföldi kamionosok száguldoznak

2023.02.21. 10:00

Harcban a gyorshajtókkal Maroslelén

Bár a rendőrség heti rendszerességgel méri a sebességet, továbbra sem oldódott meg a nagy forgalom gondja a maroslelei Rákóczi utcában. Az önkormányzat most napelemmel működő, sebességhatárt jelző berendezések telepítésére készül.

Szabó Imre

A Rákóczi utcán már várják a sebességhatárra figyelmeztető berendezéseket. Fotó: Drimba Tibor

Új fegyvert vet be a Rákóczi utcán száguldozó sofőrök, elsősorban a külföldi kamionosok ellen hamarosan az önkormányzat. Ahogyan lapunkban több alkalommal megírtuk, az út a helyiek visszatérő panaszai szerint rendkívül forgalmas, az autók pedig nagy sebességgel közlekednek. Történtek balesetek is. 

A kocsi azért sok ebben az utcában, mert a kiszombori határátkelőtől az M43-asra vivő leggyorsabb út ezen keresztül vezet át. Az útvonal teljes hossza a határtól a maroslelei csatlakozásig bő 18 kilométer. Zomboron lakott területet nem érint, a két falu közti Makón viszont igen, a Szegedi utca egy rövid részét, teljes hosszában a Kölcsey és az Ardics, illetve a Zrínyi utca egy kis szakaszát. Itt már évekkel ezelőtt is szerették volna a lakók, ha a hatóságok tesznek valamit a nagy átmenő forgalom ellen, ahogy a lelei szakaszon szintén.

Eddig itt annyi történt, hogy az út kezelője, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kihelyezett két 40 kilométer per órás sebességkorlátozó táblát a Rákóczi és a Petőfi utca sarkához. Ezen kívül heti rendszerességgel van rendőri sebességmérés is. Drimba Tibor polgármester lapunknak azt mondta, ez hatékony, amikor a rendőrautó az út szélén áll, mindenki lassít – ugyanakkor azt nyilván nem lehet elvárni, hogy a falu határában állandóan posztoljon egy ilyen kocsi.

A község önkormányzata most pénzt nyert egy szolgáltatóház kialakítására, és vele együtt a Rákóczi utca biztonságosabbá tételére is. Ez – mint megtudtuk – összesen 4 olyat tábla kihelyezését jelenti, amelyek felvillanó fénnyel figyelmeztetnek a sebességhatárra és kiírják, hogy "lassíts", ha azt érzékeli, hogy egy autó gyorsan közeledik. A napelemmel üzemelő berendezések közül egy-egy a falu két végére kerül, ezek az 50-es sebességhatárra figyelmeztetnek, egy-egy pedig a Petőfi utcai kereszteződésbe – ezek a 40-esre.

– Már kértünk ajánlatokat a gyártó cégektől. Még tavasszal szeretnénk a berendezéseket kihelyezni – mondta Drimba Tibor. 

A beruházás összesen 7 millió forintba kerül. Azt is megtudtuk, hogy a későbbiekben Véda-kaput, illetve állandó sebességmérő pontot is szeretnének a Rákóczi utcára telepíteni. Az még kérdéses, hogy ez utóbbiakat mikor sikerül.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában