Szegedi hírek

2023.02.17. 12:12

Kinyitják a világot a falusi kisdiákoknak , elkezdődött a felkészítő tábor - fotók

A szegedi egyetem több mint kétszáz hallgatója csatlakozott idén a Tanítsunk Magyarországért! országos mentorprogramhoz. A felkészítő tábor pénteken startolt. A hallgatók több mint 700 falusi kisdiákot mentorálnak majd a félév során.

Koós Kata

A tábor első napján csoportfoglalkozásokon készültek a mentorhallgatók a kisdiákokkal való találkozásra. Fotó: Gémes Sándor

A Szegedi Tudományegyetem 2021 januárjában csatlakozott a Tanítsunk Magyarországért! országos mentorprogramhoz. A program célja, hogy egyetemista hallgatók egy féléves egyetemi kurzus elvégzése után a dél-alföldi régió kistelepülésein, általános iskolákban heti 4-6 órában mentoráljanak 3-5 fős csoportokban 5-8. osztályos diákokat. A mentorálás célja, hogy a tanulók sikerrel fejezzék be általános iskolai tanulmányaikat, valamint képességeiknek és készségeiknek megfelelő középfokú oktatási intézményben tanuljanak tovább, végül pedig a munkaerőpiacon is boldoguljanak. A szegedi egyetemen a szervezési és lebonyolítási feladatait kezdettől fogva az SZTE Junior Akadémia végzi. 

– Az általános iskolás diákoknak élményt biztosítanak az egyetemi hallgatók. Behozzák őket Szegedre vagy más közeli nagyvárosba. Sok esetben ezek a gyerekek a saját falujukból ki sem lépnek. A hallgatók emellett beszélgetnek a diákokkal, korrepetálják őket, játékokat visznek, de az is előfordult már az évek során, hogy közösen sütöttek palacsintát vagy gofrit. Emellett a hallgatók pályaválasztási témákban is adnak nekik tanácsot. Beszélgetnek a lehetőségekről, hogy hol érdemes továbbtanulni. Ezek olyan információk, amelyekről elképzelhető, hogy egy-egy hátrányos helyzetű családban élő gyerek nem kapja meg máshonnan – mondta el lapunknak Újvári Edit, az SZTE Junior Akadémia igazgatója. Azzal folytatta, hogy a program kétirányú, ugyanis nem csak az általános iskolások, de a mentorok is gazdagodnak az együtt töltött idő során. 

– A mentorhallgatók az egyem legkülönbözőbb karairól, szakjairól érkeznek. Egy csapatban dolgozik együtt egy orvostanhallgató, egy tanár vagy éppen egy mérnök szakos hallgató. Jellemzően azok az egyetemisták jelentkeznek, akik tele vannak jóindulattal, toleranciával, segítőkészséggel, és összefognak. Kilépnek egy kicsit a szakjuk kereteiből, másrészt megtapasztalják, hogy ezzel a munkával milyen sokat tudnak segíteni másoknak. Ők jellemzően középosztálybeli családokból származnak, gyakran itt csodálkoznak rá arra, hogy milyen nehéz körülmények között élnek gyerekek nem is olyan messze tőlük, és mennyire fontos támogatni őket – fejtette ki Újvári Edit.

A program egy elméleti felkészítő és egy gyakorlati kurzusból áll. A két kurzus közötti felkészítő táborban mentortanácsadó oktatók vezetésével zajlik az első iskolai nap, a mentorált diákokkal való ismerkedés előkészítése. A háromalkalmas felkészítő tábor pénteken kezdődött a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar főépületében. 235 egyetemi hallgató csoportfoglalkozásokon készült fel arra, hogy több mint 700 vidéki településen élő kisdiákot mentoráljon a félév során.

A programhoz ebben a félévben Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegye 17 dél-alföldi településének 19 általános iskolája csatlakozott. A hallgatók február 24-én találkoznak mentortanácsadóik kíséretében a kisdiákokkal a vidéki intézményekben, másnap pedig a leendő mentorok megbeszélik majd az előző napi tapasztalataikat.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában