Szegedi hírek

2023.02.17. 12:55

Megvan az idei szegedi költségvetés - fotók

Elfogadták Szeged idei költségvetést a pénteki városi közgyűlésben nettó 70 milliárd 500 millió forintos bevétellel és ugyanennyi kiadással. A költségvetés főösszege az intézményi halmozódással együtt 88 milliárd forint. Az ülésen egyúttal baloldali többséggel bezártak négy óvodát, és megint nagy vita volt a módosított lakásrendeletről is.

Suki Zoltán

Papírforma: mindent átnyom a közgyűlésen a baloldali szegedi úthenger. Fotó: Karnok Csaba

A gazdasági alpolgármester felszólalásával kezdődött a költségvetésről szóló vita a pénteki szegedi közgyűlésben. Kovács Tamás nem hazudtolta meg magát, a lehetőségére álló hat perc nagy részét azzal töltötte, hogy a kormányt szidta, illetve a világ összes bajáért a Fidesz-KDNP-t hibáztatta. Az alpolgármester mindezek ellenére abban bízik, hogy a kormány ad Szegednek idén még 1,3 milliárd forint rezsitámogatást, és ezzel tervezte a költségvetést.

Nettó 70 milliárd 500 millió forint Szeged költségvetése, ennyi a bevétel és a kiadás is. A költségvetés főösszege az intézményi halmozódással együtt 88 milliárd forint. Idén a költségvetés 72 százalékát fordítja működési kiadásokra a város, 28 százalék jut fejlesztési kiadásokra.

Haág Zalán, a KDNP frakcióvezetője arról beszélt, hogy a kormány már most is több mint 100 millió forintot adott a Tiszavirág uszoda működtetésére, és már egyszer 1,3 milliárdot a rezsikompenzációra. Haág arról is beszélt, hogy a város a kudarcos gazdaságpolitikáját a szegediekkel fizetteti meg, megsarcolja a városiakat.

A már független Joób Márton pedig azt feszegette, hogy a főösszeg és a ténylegesen elkölthető 70 milliárd forint közötti különbséggel mi lesz. Azt javasolta, ezt a pénzt, ami egyébként tavalyról maradt a városi cégeknél, osszák szét a dolgozók között. Botka László szerint viszont ezt a pénzt nem lehet elkölteni.

A költségvetés után a másik nagy vihart kavart téma a lakásrendelet módosítása volt, amelyről a Kúria kimondta, hogy alkotmányellenes. Botka László szerint a szegedi bérlakásokban élők a piaci ár töredékéért bérelhetik az ingatlanokat, ám Chovanecz Kata emlékeztetett, hogy a lakásrendeletet már többször kellett módosítani, mert az rossz és törvénytelen volt. Szerinte az IKV úgy szedett be pénzeket a bérlőktől, hogy arra nem lett volna joga.

A momentumos Mihálik Edvin szerint a kormánypárti képviselők célja, hogy Szegednek minél rosszabb legyen. Tápai Péter, a Fidesz frakcióvezetője pedig azt mondta, hogy „elbarmolta” a város a lakásrendeletet, amelyet a bíróságnak kellett helyretennie, így nem szedhettek volna törvénytelenül óvadékot a bérlőktől.

Az óvodabezárások kapcsán is elszabadult a pokol. Haág Zalán levetette volna az óvodabezárásokról szóló napirendi pontot, mert az szerinte jogellenes, és a szegediek érdekeivel is ellentétes, de ezt a baloldali többség leszavazta. A rendeletet jegyző Binszki József alpolgármester elismételte, hogy így is van egy csomó üres hely az óvodákban, nincs min csodálkozni, ha bezárnak párat, ráadásul a működési költségek is nagyon magasak.

A Fidesz és a KDNP képviselői ugyanazt hangsúlyozták: szerintük a döntés a köznevelési törvénnyel is szembe megy, mert aszerint nem szabad év közben változtatni az óvodás csoportokon. Ráadásul több kisgyerek is nehezen viselte a változást, érzékenyen érintette őket a környezetváltozás, ami ellen a szülők is tiltakoznak.

A baloldali többség az összes előterjesztést elfogadta, a Fidesz és a KDNP frakció tagjai pedig az óvodák bezárásáról szóló rendelet elfogadása után kivonultak a teremből. 

Vécsei László lesz Szeged díszpolgára

Zárt ülésen döntött a szegedi közgyűlés arról, hogy Vécsei László, az SZTE Doktori Tanácsának elnöke lesz idén Szeged díszpolgára. Pro Urbe díjat Mózes Ervin korábbi címzetes főjegyző és Nagy Bandó András humorista kap. Szegedért Emlékéremmel pedig Karsai Krisztina, az SZTE ÁJK intézményvezető egyetemi tanárának, Erdélyi Eszternek, a Deák Ferenc Gimnázium tanárának és Szilasi Lászó, író irodalomtörténész munkáját ismerik el. Mózes Ervin kitüntetése ellen a Fidesz és a KDNP frakció is tiltakozott, mert a volt címzetes főjegyzőt jogerősen is elítélte a bíróság a szegedi parkolóperben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában