Hódmezővásárhely

2023.02.07. 16:40

Metszik az Epreskert fáit

Kovács Erika

Az Epreskert fáit legallyazták, nyárra azonban visszanő a koronájuk. Fotó: Kovács Erika

Az Epreskert 224 fehér, illetve fekete termésű eperfái a piactértől a Vámház utcáig díszítik a Kutasi út menti széles zöldterületi sávot. Sokan, ilyen-olyan céllal, az idők folyamán többször is ki akarták már vágni ezeket a növényeket, de a város természetszerető polgárai ezt mindig megakadályozták, mígnem 1993. december 6-án a közgyűlés védelem alá nem helyezte az Epreskert több mint 120 éves fáit.

A kertet eredetileg a selyemhernyó tenyésztés miatt ültették. A Történeti kertek adattára szerint az eperfákat úgynevezett fejesfa üzemmódban kezelték, a fiatal, leveles vesszőket időről időre visszavágták, és a hernyókkal etették fel. Korábban Vásárhelyen több helyen is volt epreskert. Egy, a selyemhernyókat pusztító betegség miatt a tenyésztést és a természetes selyem gyártását a Könnyűipari Minisztérium 1969-ben egy rendelettel beszüntette, így a „hernyóláz”, amely sok lakost érintett bevételi céllal, megszűnt. Ezután a legtöbb epreskertet kivágták Magyarországon. A hódmezővásárhelyi szerencsére megmenekült, és az időközben kipusztult fákat folyamatosan pótolják. Legutóbb, még a fideszes városvezetés idején, 2017-ben 37 babafát is ültettek oda, természetesen, a tradíciónak megfelelően eperfákat.

Az önkormányzat a napokban kezdte meg a növények metszését, amely segít fenntartani a korona egészséges állapotát. A metszés lendületet ad az új hajtások fejlődésének, fokozza a zöld tömeg növekedését, és a korona sűrűbb is lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában