Szegedi hírek

2023.02.22. 18:45

Nem Ukrajnával, hanem a Nyugattal áll háborúban Oroszország - fotók

A fegyverszünetet Ukrajna felosztása hozhatja majd el – erről szerdán a Mathias Corvinus Collegium szegedi képzési központjában volt szó. Frank-Lothar Kroll és Heinz Theisen professzorok beszéltek az orosz–európai kapcsolatokról, valamint az egy éve zajló háborúról.

Kiss Anna

Professzorok tanácskoztak az Európa és Oroszország közötti kapcsolatokról. Fotó: Gémes Sándor

Orosz–európai kapcsolatokról, és a konfrontáció korszakában való együttműködésekről szólt az este a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szegedi képzési központjában. Frank-Lothar Kroll és Heinz Theisen, az MCC Fellowship Program vendégelőadói osztották meg véleményüket vitaindító előadásokon, amelyet kerekasztal-beszélgetés követett.

Kroll történelmi szemszögből világított rá Oroszország és Európa kapcsolatára. Elmondta, a mongol uralom miatt a Moszkva központú Oroszországban nem tudott kialakulni regionális uralom, nem volt parlamenti szerveződés, nem voltak városi önkormányzatok, de a cári uralom is teljesen korlátlan volt egészen a 20. század elejéig. Kimaradt Oroszország például a reneszánszból, a humanizmusból és a reformációból is, mert el voltak szigetelődve a Nyugattól. Megjegyezte, később azonban voltak törekvések arra, hogy levessék magukról ezeket az örökségeket az oroszok, mert európaivá akartak válni.

Emlékeztetett, Oroszországban az első nagy forradalom 1905-ben volt, ami II. Mihály cárt arra késztette, hogy bevezessen számos intézkedést, így a császári Oroszország a nyugat-európai modell mintájára alkotmányos monarchiává vált. Megjegyezte, Oroszország és Európa között szabadságszerető lendülettel zajlott a kapcsolat kialakítása, azonban Putyin diktatúrája ennek véget vetett, egy évvel ezelőtt minden kapcsot megszakított Európával. Kína és Törökország lett az új barátjuk, azonban kétséges, hogy boldogabbak lesznek-e az új barátokkal – magyarázta.

Theisen politikatudományi szempontból tekintette át a kapcsolatokat. Kiemelte, nem lehet európai értékek mentén mérni egy olyan országot, amely nem tartozik Európához, de nem is lehet univerzális értékek alá vonni. Úgy vélekedett, a nyugati univerzális gondolkodásnak végzetes eredményei lehetnek, ilyen az egy év zajló háború, de Irakban és Afganisztánban is láthatók a következmények, valamint a terrorizmust és a migrációt is a Nyugat elhibázott politikája okozta. Rámutatott, Ukrajna sokáig semleges volt, azonban az amerikaiak egyre inkább maguk felé kezdték húzni, és a Nyugat is egyértelműen az ukránok pártján áll.

A szakember kitért arra is, hogy a jelenlegi összecsapások hidegháborúba torkollhatnak majd, a Kelet és a Nyugat pedig feloszthatja majd Ukrajnát. Megjegyezte, jelenleg nem Ukrajna és Oroszország, hanem a Nyugat és Oroszország áll háborúban, a cél pedig a többpólusú világrend kialakítása lesz, de bizonytalan, hogy annak Európa részese lesz-e.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában