Gál Boglárka a vásárhelyi művelődési központ igazgatója

2023.02.01. 08:41

Népművelőként épít közösségeket

Három hete dolgozik a vásárhelyi művelődési központ igazgatójaként Gál Boglárka. Legfontosabb feladatának a közösségépítést, az edukációt és a művészetek támogatását tartja.

T.Sz.

Gál Boglárka ezer szállal kötődik városához, az itt élőkhöz és főként családjához. Fotó: Török János

Eddigi legnagyobb szakmai feladatának tartja, hogy az ország 14 agórájának egyikét, a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központot irányíthatja. Gál Boglárkát január 10-én nevezték ki az intézmény élére. Csapatjátékos népművelőnek tartja magát, legfontosabb feladatának pedig a közösségépítést, az edukációt és a művészetek támogatását tartja. A művelődési központ jól működő programjain, a színes színházi kínálaton nem változtat, mondta arra a kérdésre, megtartja az eddig jól bevált elemeket, vagy teljesen új irányt jelöl ki.

Értékes összetartozás

Nem lett belőlem zongorista, énekes vagy festő, de értek a művészetek támogatásához. A számomra lélekemelő Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola örökre nyomot hagyott az életemben. Megkaptam azt a mostani munkámhoz is nélkülözhetetlen alapot, hogy mit jelent a közösség értékteremtő ereje, az összetartozás élménye – mondta lapunknak Gál Boglárka igazgató. Hozzátette, a szüleitől és a Liszt-iskolában lefektetett alapok határozzák meg máig az életét civilben és szakmailag egyaránt.

Fotó: Török János
Fotós: Török János

Régi és új közösségek

A hosszúra nyúló koronavírus-járvány idején kismamaként volt otthon, most kétéves kisfiukkal. Ez idő alatt a szakmáját és a közösségeket figyelve arra jutott, hogy a közművelődésben dolgozóknak mostantól új szerep jut.

Fontos feladatunk a nagyobb rendezvények, zenei és színházi programok szervezése, ám most már ez nem elég. A közösségeket kell támogatni, újraéleszteni, netán újakat formálni. A civil szervezetek, az informális közösségek egy város mozgatórugói. Ők éltetik a települést, miattuk van értelme megvalósítani a terveinket – magyarázta.

Az ifjúság filmstúdiója

Az új igazgató szerint a közművelődési szakemberek, népművelők legfontosabb feladata most főként a járványban szétzilálódott közösségek újjáépítése. Részben a személyes kapcsolatok hiányában elmagányosodott idős generáció ismételt megszólítása. De nem kevésbé hangsúlyos számára a nehezen elérhető középiskolás korosztály sem. Utóbbiért az Ifjúsági klub új programjaival szeretne tenni.

Az Ifjúsági Klub nem csak a művelődési központ március végéig tartó bezárás miatt jut az eddiginél hangsúlyosabb szerep – mondta. Hajfonó, szerepjáték, illusztrátor, mögmondtam hát mögmondtam kis irodalmárok felolvasó klubjai indultak, de lesz ifjúsági filmstúdió is. Utóbbi egy alulról szerveződő kezdeményezés; a fiatalok kérték fel mentoruknak a művelődési központ drámapedagógusát.

Távol a családtól

Gál Boglárka született hódmezővásárhelyi, és egyértelműen lokálpatriótának vallja magát. Ezer szállal kötődik városához, az itt élőkhöz és főként családjához. Tizenhat évesen cserediákként egy évre Montanába költözött. Mint mondta, ott tapasztalta meg igazán, mit jelent a honvágy, a szülőföld, a család, a közelség. – Az az egy év távollét bebizonyította, hogy soha nem szeretnék újra távol lenni a szülővárosomtól. Ezért is vagyok elkötelezett a helyi művelődési központ iránt. Úgy érzem, hogy itt a helyemen lehetek és a közösségünkért dolgozhatok – mondta.

 

Szakmai életút

A makói Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola után a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán szerzett andragógia diplomát művelődésszervező szakirányon. 2010-től az Algyői Faluház, Könyvtár és Tájházban dolgozott művelődésszervezőként, miközben kulturális mediáció mesterdiplomát szerzett. 2018- tól a Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Igazgatóságán volt módszertani referens és elvégezte a közművelődési szakértői képzést. Tagja a fiatalokat megszólító Wemsical Ifjúsági és Kulturális Egyesületnek, illetve jelenleg is a Móra Ferenc Népszínház elnöke.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában