Évértékelő

2023.02.18. 10:00

Sikeres volt Zsombó tavalyi esztendeje

Összességében sikeresnek ítéli Zsombó 2022-es évét Gyuris Zsolt polgármester. Számos beruházás megvalósult, utak újultak meg és sportfejlesztésre is nyertek pályázati pénzt.

Munkatársunktól

Sportra, útfelújításra, csapadék- és belvízelvezető rendszer fejlesztésére is nyertek támogatást. Fotó: Török János

– Korábban már beszámoltam arról, hogy a képviselő-testület, kollégáim és partnereink együttműködésének köszönhetően 2021 decemberében és 2022 januárban több pá­lyázatot előkészítettünk és benyújtottunk a Területi Operatív Program Plusz pályázati programba. Ilyen pro­­jekt a Szatymaz–Zsombó és Bordány–Zsombó kerékpár­utak megépítése, amiket a szomszédos önkormányzatokkal konzorciumi együttműködésben sikerül megvalósítani. Az előbbi 715, utóbbi 220 millió forint támogatásban részesül. Az előzetes tervek szerint a pályázatokhoz önkormányzati saját forrást nem kell hozzátenni, azok pályázati forrásból valósulhatnak meg – kezdte Gyuris Zsolt, Zsombó polgármestere a település tavalyi évének értékelését. 

Az Élhető települések pályázatban 150 millió forint támogatást nyertek a sportolási infrastruktúra fejlesztésére: a zsombói kiserdőben 500 méteres futókör kialakítására, valamint a lőtér fejlesztésére. 250 milliós támogatást kaptak a csapadék- és belvízelvezető rendszer további fejlesztésére. Komoly összeget nyertek a belterületi utak felújítására. A testület a Kossuth Lajos utca útburkolati felújítására nyújtott be támogatási kérelmet. Erre 140 milliót nyertek. 
Az energiaválság Zsombón is éreztette a hatását. 

– Ősztől folyamatos küzdelem volt a rezsivel. Visszább vettük az önkormányzati fenntartású épületekben a hőmérsékletet és átalakítottuk a nyitvatartást – mondta a polgármester. 

Belügyminisztériumi támogatással tavaly megújult a Kölcsey Ferenc utca, amelynek a Gárdonyi Géza és Kodály Zoltán utca közötti 367 méter hosszú szakasza 3 méter szélességben aszfaltburkolatot ka­­pott. 

A jövőre nézve a polgármester hozzátette, Zsombón tavaly a vidékfejlesztési programban nyert összegből idén külterületi útfejlesztés valósul meg. Ebben az évben megújul a Dózsa dűlő és a Ménesjárás dűlő egy-egy szakasza. A település ravatalozó építésére is nyert pályázati pénzt tavaly. A ravatalozó építésének kivitelezési munkála- tait két ütemre bontották. A munkálatok hamarosan elkezdődnek. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában