Szegedi hírek

2023.02.23. 13:00

Szegeden beszélt az egy éve tartó háborúról a franciák nagykövete - Galéria

Az orosz-ukrán összecsapás az ENSZ alapokmányának megsértését jelenti – közölte csütörtökön Claire Legras, a Francia Köztársaság magyarországi nagykövete. Szegedi előadásában elmondta, fennáll a veszélye annak, hogy elterjednek a világban az atomfegyverek. Úgy véli, Európának meg kell erősítenie magát a védelemben, viszont a háború már elindította ezen az úton.

Kiss Anna

Claire Legras, a Francia Köztársaság magyarországi nagykövete tartott előadást a jogi kar aulájában. Fotó: Gémes Sándor

Európa és a védelem egy évvel Ukrajna megtámadása után – erről tartott előadást csütörtökön a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának épületében Claire Legras, a Francia Köztársaság magyarországi nagykövete. Október óta van jelen Magyarországon, Szegedre pedig most először látogatott el. Elmondta, az országunkba érkezése előtt a védelmi minisztériumnál látott el feladatokat Franciaországban, vagyis nyomon követte a védelmi politikát, ezért is választotta szegedi előadásának témájaként az egy évvel ezelőtt kirobbant orosz-ukrán háborút.

A nagykövet szerint ugyan nem számítottunk a háború kitörésére, nem számítottunk egy ilyen irracionális döntésre, mégis racionálisnak kell lennünk, hogy másodszor ne tudjon megtörténni az, ami tavaly február 24-én bekövetkezett. Közölte, ha nem akarunk másodjára is meglepődni, akkor figyelnünk kell azokra a tanulságokra, amelyek már most levonhatók az egy éve tartó összecsapásokból.

Claire Legras szerint a béke, a technológia és az erkölcsök fejlődése miatt, a példátlan gazdasági recesszió miatt nem hittük, hogy Európában háború lehet, azonban csak illúzió volt az, hogy egy olyan fejlettségi szintű kontinenst, mint Európa, nem érhet utol egy háború.

A nagykövet rámutatott, az orosz-ukrán összecsapás az ENSZ alapokmányának megsértését jelenti, mert az ugyan lehetővé teszi az önvédelmet, a harmadik államtól való segítségkérést és bizonyos helyzetekben az erő alkalmazását, de ez a háború a nukleáris retorika visszatérését is jelenti. Megjegyezte, az oroszok többször fenyegetőztek már az atomfegyverek bevetésével, és fennáll annak a veszélye, hogy el is terjednek majd a világban az atomfegyverek.

Tanulság szerinte az is, hogy ma már minden térben háború zajlik, utalt ezzel például az Ukrajnát ért kibertámadásokra, azonban szerinte azokból azért nem lett nagyobb baj, mert az ukránok felkészültek voltak. A nagykövet úgy véli, hogy az információs csata az egyik döntő ebben a háborúban, ebben pedig előnye van Ukrajnának, mert figyelemreméltó kommunikációs stratégiával rendelkezik. Szólnak az ukrán néphez és katonákhoz, szólnak a nyugati közvéleményhez, valamint az oroszokat is megcélozzák a katonák leszerelése érdekében. Hozzátette, ennek ellenére nem mindenki őket támogatja, néhány ország az oroszok mellett áll, valamint többen is vannak olyanok, akik nem ítélik el Oroszországot.

Leszögezte, nem elegek a gépek a háború megnyeréséhez, stratégiai mélység is kell ahhoz, hogy valaki kitartson az összecsapásokban. Ukrajna rendelkezik ilyennel a Nyugat masszív támogatása miatt, miközben Oroszország saját maga által rendelkezik stratégiai mélységgel, ami köszönhető annak, hogy nyersanyagban nagyon gazdagok, de annak is, hogy jelentősen csökkent élelmiszer tekintetében a függőségük, néhány év alatt gabonaexportőrök lettek.

Legras szerint tanulhatunk az új haditechnikák, felszerelések bevetéséből és azok kombinálásából is, és a szövetségi rendszerek részeseiként mindenképp fel kell készülnie katonailag az európaiaknak a holnapra, meg kell erősíteni az európai védelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában