Szegedi hírek

2023.02.02. 16:06

Új géppel ártalmatlanítják a fertőzésveszélyes hulladékot - Fotók

Szinte megduplázta kapacitását a SZOTE Szolgáltató Kft., így évente 1900 tonna, betegellátó intézményekből kikerülő fertőzésveszélyes hulladékot tudnak ártalmatlanítani. A beruházást csütörtökön adták át az Állomás utca 4. szám alatti üzemben.

K.A.R.

Az új gép által évente 1900 tonna hulladékot tudnak majd ártalmatlanítani. Fotó: Karnok Csaba

Átadták csütörtökön a SZOTE Szolgáltató Kft. épületében azt az autokláv technológiát, vagyis a Clave 1000 nevű gépet, amellyel kórházi fertőzésveszélyes hulladékot tud ártalmatlanítani a cég. Tehát azokat a hulladékokat, amelyek kikerülnek a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ intézményeiből. A 140 millió forintos beruházással szinte megduplázták a kapacitást, így évente 1900 tonna hulladékot tudnak majd ártalmatlanítani, mindezzel pedig a Szegedi Tudományegyetem környezettudatos működését is elősegítik.

Az ünnepségen Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja hangsúlyozta, ez a beruházás tükrözi azt a szellemet, amelyet az elmúlt 1-2 évben elindított az egyetem. Hozzátette, azokat a képességeiket, amelyekben jók, szeretnék saját maguk, valamint a potenciális vevők számára hasznosítani. Megjegyezte, a SZOTE Szolgáltató nagyon előremutató módon már nemcsak Szegeden, hanem a régió további öt kórházában gyűjti össze, majd ártalmatlanítja a veszélyes hulladékot. Az egyetem ezt az igényt szeretné kielégíteni, hiszen ez olyan terület, amelyben jók, van szakértelmük és most már egy új gépük is – magyarázta.

Jelen volt az eseményen Géró Csaba, a SZOTE Szolgáltató Kft. ügyvezetője is, aki arról beszélt, hogy az új gép magas nyomáson, 138 fokon sterilizálja a betegellátó intézményekből érkezett hulladékot, amit kezelt hulladékként szállítanak tovább a kommunális hulladéklerakóra. Beszámolójából kiderült, jellemzően maszkok, gumikesztyűk, fecskendők, tűk, kötszerek, szikék és pelenkák kerülnek az intézményekben lévő zsákokba, dobozokba, műanyag badellákba, amelyeket a klinika parkban található zárt tárolókba helyeznek, ahonnan a cég üzemébe kerül a szemét. Elárulta, a hulladék előkezelése jellemzően 48 órán belül megtörténik. Mindezt a tevékenységet 1998 óta végzik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában