Négy óvoda összefogásával gyűjtik a jó gyakorlatokat

2023.02.06. 15:39

Zöldebb és boldogabb óvodák Zákányszéken

A helyi Manó-Kert Óvoda vezetője pályázatában arra vállalkozott, hogy négy óvoda összefogásával gyűjtsenek jó gyakorlatokat, ezzel segítve a még nem zöld óvodákat a sikeres pályázásban.

A.T.J.

Kertészkedő óvodások. Az óvodakert programban is úttörőnek számít a zákányszéki zöld óvoda. Archív fotó: Török János

Újabb innovációt indítottak Zákányszéken „Zöldebb és Boldogabb” óvodák címmel. Liebhaber Gáborné, a helyi Manó-Kert Óvoda vezetője pályázatában arra vállalkozott, hogy négy óvoda összefogásával gyűjtsenek jó gyakorlatokat, ezzel segítve a még nem zöld óvodákat a sikeres pályázásban. 2006-ban lehetett beadni az első zöld óvoda pályázatot, ebben a vármegyénk az úttörők között volt. Megyei szinten harminc fölötti a zöld óvodák száma. A zákányszéki óvoda másodszorra lett „zöld”. 

– Ezen a fórumon azoknak szeretnénk ismereteket, tapasztalatokat átadni, akik még nem feltétlenül ismerik a rendszert. Helyzetelemzés formájában az intézményközi munkacsoport tagjai bemutatják, hol tartanak jelenleg a munkájukban. Nagyon fontosnak tartom az óvodai és az azon kívüli élet rendszeresebb, szorosabb egymáshoz kapcsolódását. Próbálunk visszatérni a gyökereinkhez, felfedezni, megtalálni azokat, hagyományokat kialakítani  és átörökíteni. Ebben a  modern világban kicsit visszaszállni a földre. A gyerekek szeretik ezeket az új kezdeményezéseket, nagyon aktívak, élvezik minden pillanatát – mondta Liebhaber Gáborné. Ahogy az óvodavezető fogalmazott, ennek a törekvésnek sosincs vége, hiszen az újabb generációk, az újonnan belépő gyerekek gyakran itt találkoznak először a környezetvédelemmel, a fenntarthatósággal. A pedagógusok pedig azon dolgoznak, hogy ez az életük szerves részévé váljon.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában