Bizottság nézte meg a Corvin iskolát, döntés még nincs

2023.03.23. 07:00

A katonai középiskola nagyobb épületet keres

A Honvédelmi Minisztérium lapunk megkeresésére megerősítette, felmerült, hogy a Corvin középiskola épülete lesz a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium vásárhelyi intézményegységének új oktatási helyszíne. Döntés még nem született. A Corvin és a Kalmár diákjai 2024 őszétől a Kalmár épületébe költöznek.

Kovács Erika , Tábori Szilvia

A Corvint nemrég szemrevételezte egy bizottság, a Városház utcai épület az egyik lehetséges megoldás a katonai középiskolának, amely iránt egyre növekszik az érdeklődés. Döntés még nem született. Fotó: Kovács Erika

Mint arról lapunk beszámolt, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumhoz tartozó Corvin Mátyás Technikum és Szakképző Iskola és a Kalmár Zsigmond Szakképző Iskola 2021 őszétől egy intézményként működik.

 

A Corvin a Kalmárba költözik

 

Felmerült, hogy jó lenne, ha a két iskola diákjai egy épületben tanulhatnának. Ez részben, az energiaárak miatt megvalósult, de a Corvin épülete kicsi, így a gyakorlati oktatással együtt jelenleg három helyen zajlik a tanulók képzése. Ahogy azt lapunk is megírta, az a döntés született, hogy két lépcsőben felújítják a Kalmár iskolát, és a 2024–2025-ös tanévet már ott kezdik a Corvin-Kalmár diákjai. A városban híre ment, hogy a Corvinba pedig a „kiskatonák” költöznek.

A Honvédelmi Minisztérium megkeresésünkre úgy fogalmazott, jelenleg egyeztetések zajlanak, hogy a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium hódmezővásárhelyi intézményegysége a jövőben több növendék oktatására alkalmas helyszínre költözik. Ez leghamarabb a 2024–2025-ös tanévben változhat.

 

Jelenleg 38 elsős kadét van

 

A honvédelmi középiskolai képzés iránt egyre növekszik az érdeklődés országosan és Csongrád-Csanád Vármegyében is.

Mivel a jelenlegi oktatási helyszín hamarosan szűkössé válik, ezért a színvonal megőrzésének érdekében nagyobb épületet kell keresnünk. Lehetséges megoldásként a Corvin iskolájának épületét egy szakértői bizottság látogatta meg. A végleges helyszínről döntés még nem született, több lehetőséget is vizsgálnak a szakértők. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a jelenlegi képzési formát nem érintik

 – válaszolt megkeresésünkre a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya.

A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium intézményegységeként működő vásárhelyi oktatóhelyen az első tanévben két osztály indult, jelenleg harmincnyolc első évfolyamos kadét tanul náluk. A bentlakásos intézmény diákjai a régi nőtlen szálló felújított épületében laknak, illetve a Gregus Máté Technikum épületében tanulnak.

 

Felmérik, milyen átalakítások kellenének

 

A diákok nem klasszikus honvédelmi kiképzést kapnak. A középiskolai tanulmányaik befejezésével sem kötelező katonai pályát választaniuk, adott a lehetőség, hogy civil felsőoktatási intézményekbe felvételizzenek. Ugyanakkor a honvédség egy egész életpályát kínálhat. Hódmezővásárhelyen négyszeres, Debrecenben pedig ötszörös a túljelentkezés a honvédelmi középiskolákba. A Kratochvil honlapján megtalálható felvételi jegyzék alapján Vásárhelyen 78-an szeretnének bejutni a technikumi, 52-en a gimnáziumi képzésre. Előbbire 25 főt vesznek fel, és 15-en kezdhetnek majd a gimnáziumi szakon. Arra a kérdésre, hogy amennyiben a Corvin épülete lehet a megoldás, milyen esetleges átalakítások szükségesek, azt a választ kaptuk, a szükséges átalakítások felmérése folyamatban van. Ez azonban hosszabb időt vesz igénybe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában