Hódmezővásárhely

2023.03.29. 11:00

A városházára is befutnak a felvételek

Már nemcsak a rendőrségen látják a vásárhelyi térfigyelő kamerák felvételeit, hanem a városházán is, ahol kialakítottak egy monitorszobát. Ez már tavaly év vége óta működik.

Kovács Erika

Vásárhelyen már nemcsak a rendőrségre, hanem a városházára is befutnak a térfigyelő kamerák képei. Illusztráció: Török János

Fotó: Török János

Érdekes pálfordulás következett be Hódmezővásárhelyen. Márki-Zay Péter polgármester 2018-ban még botrányt csapott, hogy a Bercsényi utca és a Márton utca sarkára három kamerát szereltek fel. Szerinte ez azért történt, hogy megfigyeljék, kik keresik fel a Bercsényi utcai otthonában, pedig az ehhez kapcsolódó közbeszerzést még 2017 elején lefolytatta az akkori önkormányzat. Ráadásul akkor még csak a rendőrök láthatták a kamerák felvételeit.

Tavaly nagyszabású kamerafejlesztésbe kezdett a település, 80 új kamerát telepítettek város­szerte. A beruházás részeként a városházán egy monitorszobát is kialakítottak, amit Márki-Zay Péter polgármester a lapunknak tavaly novemberben adott interjújában nem tartott adatvédelmi szempontból aggályosnak. Az új végpont a csütörtöki közgyűlés ezen tárgyú előterjesztése szerint a közterület-felügyelőknek biztosít közvetlen hozzáférést a felvételek megtekintéséhez. A városi televízió tavaly novemberi adásában azonban például az azóta lemondott alpolgármester, Szabó János és a tévé munkatársai is bemehettek a monitorszobába. 

Az új végpont miatt a csütörtöki közgyűlésen a képviselők elé kerül az a megállapodási tervezet, amit az önkormányzat és a rendőrkapitányság köt, ez tartalmazza a közös adatkezelési szabályokat is. 
A kérdés már csak az, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban milyen alapon nyerhetett betekintést a a városházi monitorszobában bárki is a felvételekbe? 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában