Szegedi egyetemi hírek

2023.03.07. 19:16

Az SZTE vezetése is jóvátételt kér Ursula von der Leyentől

Kizárták az Erasmus+, Horizont Európa és további direkt uniós finanszírozású programokból a magyar felsőoktatási intézményeket, melyek vezetői az Európai Bizottság elnökétől jóvátételt kérnek. Az erről szóló levelet a Szegedi Tudományegyetem vezetése is aláírta. Lapunknak nyilatkoztak az ügyben.

Kiss Anna

A Szegedi Tudományegyetem vezetése is aláírta az Ursula von der Leyennek szóló levelet. Archív fotó: Frank Yvette

Példa nélkülinek tartja a 21 magyar felsőoktatási intézmény vezetője, köztük a Szegedi Tudományegyetem vezetése is azt, hogy az Európai Bizottság javaslata alapján kihirdetett és azonnal hatályba léptetett tanácsi határozat kizárja az egyetemek 182 ezer hallgatóját és 18 ezer oktatóját, kutatóját az Erasmus+, Horizont Európa és további direkt uniós finanszírozású programokból. A határozat ráadásul a modellváltott egyetemek vezetőinek, közösségének előzetes megkeresése, véleménykérése nélkül született meg. Éppen ezért az intézmények vezetői levelet írtak az Európai Bizottság elnökének, és Ursula von der Leyen azonnali intézkedését kérik, mert elfogadhatatlannak tartják a több mint 650 éves történelmi hagyománnyal rendelkező magyar felsőoktatást érintő döntéseket.

A levelet Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora is aláírta, azonban távolléte miatt Kónya Zoltán, az egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese nyilatkozott lapunknak az ügy kapcsán. Hangsúlyozta, a magyar felsőoktatást ért példa nélküli intézkedéseket elfogadhatatlannak tartják.

 A döntés, hogy a magyar egyetemi hallgatói és oktatói közösségeket kizárták az Európai Unió tudományos vérkeringéséből, évekre visszaveti egyetemeink és hallgatóink szakmai fejlődését. Mindeközben a modellváltó egyetemek versenyképesebbek lettek, például a meghatározó nemzetközi rangsorokban jelentősen előreléptek. Emellett 2021-re mintegy 40 százalékkal nőtt a modellváltó egyetemek K+F+I ráfordítása, 15 százalékkal pedig a kutatói létszáma

 – szögezte le.

Kónya Zoltán rámutatott, a Szegedi Tudományegyetem is jelentős sikereket ért el, 2022-ben egyedülálló módon, szinte 100 százalékban teljesítették a minisztériummal kötött szerződésben előírt szakmai vállalásaikat.

Ez a teljesítmény többek között az egyetem sikeres beiskolázási kampányának is köszönhető, hiszen évek óta folyamatosan növekszik az SZTE-re jelentkezők száma, a tavalyi évhez képest idén 23 százalékkal többen jelölték első helyen egyetemünket 

– magyarázta.

Az egyetemi vezetők egyébként Ursula von der Leyennek írt levelükben kitértek arra is, hogy a magyar egyetemista, oktatói és kutatói közösséget ért sérelem napról napra egyre jelentősebb – mivel újabb és újabb kutatásokból, együttműködésekből zárják ki őket –, valamennyi érintett egyetem nevében a méltatlan helyzet azonnali rendezését és az eszmei és anyagi értékeinkben okozott károk azonnali jóvátételét kérik.

A rektorok azt írták, hogy a továbbiakban is készséggel állnak rendelkezésre az Európai Bizottsággal való egyeztetésekre, ugyanakkor sajnálattal veszik tudomásul, hogy a bizottság előítéletes intézkedései az egyetemi polgárokat lehetetlenítik el és korlátozzák alapvető jogaikban, aláásva ezzel az európai szellemiség univerzális értékét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában