Szegedi hírek

2023.03.24. 08:20

Beavatkozásban és állóképességben is kiemelkedőek a szegedi tűzoltók

A szegedi tűzoltók mindenféle esetre felkészültek, naponta elméleti és gyakorlat képzésen vesznek részt ennek érdekében. Nem véletlen, hogy Az év hivatásos tűzoltó-parancsnoksága a szegedi lett. Az itt szolgálók sportteljesítménye is kiemelkedő, minden évben körbefutják a Balatont.

Kiss Anna

Galiba Gábor tűzoltó alezredes adott interjút lapunknak. Fotó: Karnok Csaba

A fizikai állóképessége, a kár- és tűzeseteknél történő beavatkozása, valamint a sportversenyeken elért eredménye is példaértékű a szegedi tűzoltóknak. Mindez nem maradt elismerés nélkül, hiszen a Szegedi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság lett Az év hivatásos tűzoltó-parancsnoksága 2022-ben. Minderről röviden már beszámoltunk olvasóinknak, most azonban Galiba Gábor, a szegedi hivatásos tűzoltók parancsnoka beszélt lapunknak részletes arról, hogy mi mindent tettek és tesznek azért, hogy megfeleljenek a kitüntető címnek.

Azt szoktam mondani, hogy csupán két olyan káresemény van, ami nem fordulhat elő a mi területünkön. Egyik a magas hegyi baleset, a másik pedig a metróbaleset. Ezeken kívül a szegedi tűzoltóknak mindenféle esetre felkészültnek kell lenniük, hiszen a térséget érinti két autópálya, több főút, nagy vegyipari cégek működnek itt, van olajipari cég is, mindemellett pedig nagyon sokan élnek itt, rengeteg lakótelep van. Éppen ezért a tűzoltók minden szolgálati napjukon elméleti oktatáson vesznek részt, amit gyakorlati képzés követ, valamint a sportfoglalkozás is kötelező számukra 

– avatott be a részletekbe a tűzoltó alezredes.

A Napos úti parancsnokságon saját, jól felszerelt konditermük van, több eszközt maguk a tűzoltók készítettek. Tehát a kötelező sportfoglalkozás itt zajlik. Emellett rendszeresen vesznek részt pénzdíjas versenyeken, ahol az elnyert összeget szintén a konditerem fejlesztésére költik. De így tettek azzal a nyereménnyel is, amelyet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által szervezett bajnokságon nyertek el a vármegyei csapat tagjaiként.

 Sokan a szabadidejükben is sportolnak. A legtöbben futni szoktak, éppen ezért futóversenyeken is részt szoktak venni, például munkahelyi csapatként, valamint magánemberként is ott vannak minden évben az Ultrabalatonon. Népszerű még a tűzoltók körében a kerékpározás és a testépítés is, ezt csapatban is szokták végezni. A 24 órás közös szolgálat, a beavatkozások során átélt élmények igazi családdá kovácsolták őket, a versenyeken való közös részvétel pedig ezt tovább erősíti 

– emelte ki.

2022-ben egyébként 1444 riasztást kapott ez az igen méretes család, azonban az elmúlt évben változás történt, már nem műszaki mentésből, hanem tűzesetből volt több, ilyenre az elmúlt 10 évben nem volt példa. Galiba Gábor megjegyezte, mindezt az igen száraz időjárás okozta, amiatt nőtt meg a tűzesetek száma. Volt olyan, hogy 50 órán keresztül oltották a lángokat a makói, a vásárhelyi és a szentesi tűzoltókkal közösen.

Elmondta, jelenleg 163 tűzoltó szolgál Szegeden, de folyamatosan bővül a létszám. Ha bárki úgy érzi ugyanis, hogy tűzoltó szeretne lenni Szegeden, nincs más teendője, mint egy önéletrajzot személyesen bevinni a Napos út 4. szám alá, ahol ezt követően fizikai, egészségügyi és pszichológiai felmérésen kell megfelelnie. Akinek mindegyik sikerült, felvételt nyer, amelyet egy 5 hónapos budapesti kiképzés követ.

A téma kapcsán egyébként podcastot is készítettünk Galiba Gáborral. A beszélgetést április másodikán 13 órától hallgathatják meg a delmagyar.hu oldalon és a Spotify-csatornánkon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában