Tíz üres pozícióra 29 munkanélküli jutott Csongrád-Csanád vármegyében

2023.03.27. 07:00

Csökkent az álláskeresők száma

Ezer lakosra az országban Csongrád-Csanádban jutott az egyik legkevesebb, 13 álláskereső – számolt be a Központi Statisztikai Hivatal. Bács-Kiskun vármegyében is az országos átlag alatt volt tavaly év végén a munkanélküliek aránya, Békésben viszont afölött.

V. A.

Csongrád-Csanádban az álláskeresők 26 százaléka szakmunkás volt tavaly év végén a KSH adatai szerint. Illusztráció:Kiss Annamarie/MW

Tavaly december végén 230 ezer álláskeresőt tartottak nyilván az országban, 3,5 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A csökkenő tendencia már 2021 áprilisa óta tart – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a vármegyék című kiadványából, amely a fővárost és a 19 vármegyét veszi górcső alá.

Maradt a dobogós hely

Ahogy megírtuk, tavaly ősszel 2,1 százalékos volt a munkanélküliségi ráta Csongrád-Csanádban, év végére ez tovább csökkent 1,9 százalékra. Nálunk ezer lakosra 13 álláskereső jutott, ezen belül arányuk a Szegedi járásban volt a legkedvezőbb 10 fővel, a Kisteleki járásban pedig a legkedvezőtlenebb 19 személlyel.

A nyilvántartott álláskeresők aránya a munkavállalási korú népességhez viszonyítva Bács-Kiskunban is az országos átlag alatt volt 3,3 százalékkal, míg Békésben ez a mutató 5,2 százalék. Vármegyénk továbbra is a képzeletbeli dobogó harmadik helyén áll Győr-Moson-Sopron vármegye és Budapest után, Bács-Kiskun a 9-ik, Békés pedig a 13-ik.

Ezer lakosra 24 álláskereső jutott országos átlagban, a legkevesebb 7 Győr-Moson-Sopronban, Csongrád-Csanádban 13, Bács-Kiskunban 21, míg Békésben az országos átlagnál több, összesen 34.

Kevesebb a pályakezdő

Megfigyelhető, hogy a pályakezdő álláskeresők száma az egy évvel korábbihoz képest 20 százalékkal apadt, az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk 7-ről 5,7 százalékra csökkent. Ugyanez a tendencia érvényesült Csongrád-Csanádban is, tavaly év elején 7166, míg december végén 4953 álláskeresőt tartottak nyilván. Közülük a pályakezdő álláskereső 215 fő volt, 21 százalékkal kevesebben lettek egy év alatt, az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk így 4,3 százalékot tett ki tavaly év végén. Bács-Kiskun vármegyében 4,5 százalék volt a pályakezdők aránya, míg Békésben 6,4 százalék.

Több a szabad pozíció

Országosan 60 ezer üres álláshelyet tartottak nyilván tavaly év végén, 6,2 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A munkaerőpiac feszesebbé vált: tíz üres álláshelyre átlagosan 39 álláskereső jutott.

Vármegyénkben jelentősebben, 36 százalékkal több betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván 2022 végén, szám szerint 1700-at. Nálunk 10 üres álláshelyre 29 álláskereső jutott, 12-vel kevesebb, mint egy évvel korábban. A szomszédos Bács-Kiskun vármegyében is 1700 üres álláshely volt, ott viszont ez a számadat 2,4 százalékos csökkenésnek felel meg. Tíz üres álláshelyre 61 álláskereső jutott, 2-vel kevesebb, mint egy évvel korábban. Békésben kevesebb, szám szerint 1100 betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván, ez 14 százalékos csökkenés egy év alatt. Ott tíz üres álláshelyre 98 álláskereső jutott, 8-cal több, mint 2021 decemberében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában