Csanádpalota

2023.03.13. 20:00

Debreczeni kért, de nem kapott végkielégítést

Két és fél hónappal a távozása után megpróbált végkielégítést kérni Csanádpalota volt polgármestere, az időközi választáson megbukott Debreczeni István. Nem járt sikerrel.

Szabó Imre

Debreczeni István a polgármesteri székben. Archív fotó: Szabó Imre

Nem igazán értettük, miért állt elő ezzel a kéréssel két és fél hónap után. Azt meg pláne, hogy jogvégzett emberként hogyhogy nem tudta, hogy a dolognak semmi értelme 

– mondta Csanádpalota polgármestere, Perneki László a Délmagyarországnak azzal kapcsolatban, hogy elődje, Debreczeni István végkielégítés megfizetését kérte a kisváros önkormányzatától. Ennek összege bruttó 2,5 millió forint lett volna.

A vonatkozó jogszabályok szerint a tisztségéből távozó polgármesternek valóban jár három havi illetményének megfelelő végkielégítés, ha legalább két évet töltött e tisztségében, sőt a képviselő-testület ezt akár meg is duplázhatja, ha úgy ítéli meg a teljesítményét. Debreczeni ez utóbbira is célzott levelében, amit a képviselő-testületnek küldött. Csakhogy – mondja Perneki László – a törvény azt is kimondja, hogy nem jár végkielégítés a tisztségéről leköszönő polgármesternek abban az esetben, ha azért kell távoznia, mert a testület feloszlatta önmagát. Márpedig Csanádpalotán pontosan ez történt.

Mint megtudtuk, a kérelmet a képviselők meg sem tárgyalták, hiszen a jegyző nyomban észrevette, hogy teljesítése törvénybe ütköző lenne. Erről tájékoztatta is a városatyákat. Valóban járt viszont Debreczeninek a ki nem vett szabadnapok, szám szerint 17 megváltása – azt meg is kapta. Debreczeni a Délmagyarországnak azt mondta, ő úgy tudja, igenis jár neki a végkielégítés, függetlenül attól, hogy mi módon szűnt meg a tisztsége és perelni is fog emiatt. Ha nyer, a pénzt karitatív célra, a helyi idősgondozás támogatására fogja fordítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában