Szegedi hírek

2023.03.21. 19:30

Életre kel a gyálai Holt-Tisza - Fotók

A gyálai Holt-Tisza rekonstrukciójáról és vízgazdálkodási struktúrájának komplex fejlesztéséről tartottak kedden projektnyitót Szegeden, a TIK-ben. Szóltak a tervekről, az elvégzendő és már zajló munkákról, az elérendő célokról és a várható eredményekről.

I.P.

Megyery Tamás osztályvezető tartott a tervezett és a már zajló holt-tiszai munkákról előadást. Fotó: Karnok Csaba

 A gyálai Holt-Tisza vízgazdálkodási struktúrájának komplex fejlesztése című Gyála II. projektnyitóján Kozák Péter, az ATIVIZIG igazgatója köszöntötte a megjelenteket, kiemelve, „ez a beruházás már nem csak ígéret, zajlik a megvalósítása és teljes hosszában, mintegy 18,7 kilométeren megújul a gyálai Holt-Tisza”.

Megyery Tamás osztályvezető prezentációja elején elmondta, 2016-ban indult az öntözési, halászati és horgászati célokat is szolgáló Holt-Tisza rekonstrukciója. Aztán a tapasztalatok miatt ketté választották a projektet, a Gyála I. a kármentesítésről szól, a Gyála II. pedig a már említett komplex fejlesztésről. A munkák, amelyekről lapunk is többször, rendszeresen hírt adott, folyamatosan zajlanak, amit a Gyálarét felé közlekedők is tapasztalhattak, például az átjárónál.
 

A beavatkozások között szerepel kotrás, a partvédelem kiépítése, négy műtárgy felújítása, kettő új építése, összesen öt helyszínen, utóbbiak a Lisztesi és a Bodomréti átjárónál. A projekt teljes megvalósulásával megteremtik a rendszeres vízpótlás lehetőségét, a javuló vízminőség pozitív változást eredményezhet a holtág menti mezőgazdasági termelésben, javul a belvízvédelmi biztonság, az egészséges élet- és rekreációs feltételek, valamint jó ökológiai állapotot teremtenek, például a természetes folyásirány visszaállításával. A környéken élők állandó, visszatérő panaszaira, aggodalmaira is korrekt választ adhat a beruházás. A lakosságot kedden a Klebelsberg-telepi Közösségi Központban, az Összefogás Házában tájékoztatták a részletekről, ahol kérdéseket is feltehettek az illetékeseknek.

 

Végül a számok. A beruházásra százszázalékos támogatottsággal közel 2,53 milliárd forintot nyert az Országos Vízügyi Főigazgatóság, melynek konzorciumi partnere az Alsó Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, vagyis az ATIVIZIG. A munkaterületet 2021. december 8-án adták át, a megvalósítás határideje idén szeptember 30.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában