Szegedi hírek

2023.03.30. 18:51

Előbb utóbb elfogyhatnak az ukrán katonák - Galéria

Mindenki a saját bőrén érzi az orosz–ukrán háború hatásait, beleértve a nagy gyárakat, és az egyszerű embereket is – mondta lapunknak Gerorg Spöttle, aki szerint az ukránokat elérheti a háborús fáradtság, és annyi katona hal meg, hogy lassan nem lesz, aki az ukrán oldalon harcoljon. A biztonságpolitikai szakértőt a Dóm Látogatóközpontban tartott csütörtök esti előadása előtt kérdeztük.

Suki Zoltán

Nagyok az ukrán hadsereg veszteségei, ami egyfajta háborús fáradtsághoz vezethet Georg Spöttle szerint. Fotó: Gémes Sándor

A Civil Összefogás Fórum, a Szegedi Kereszténydemokrata Klub, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány és a Szellemi Honvédők közössége meghívására érkezett Szegedre csütörtökön Georg Spöttle. A biztonságpolitikai szakértő a Dóm Látogatóközpontban tartott előadást, előtte beszélgetettünk vele. A fő téma természetesen a szomszédban dúló háború volt.

Georg Spöttle elmondta, hogy az orosz–ukrán háború mindenkit érint, valahol messze van, de mégis közel.

– Például, ha lemegyünk a boltba, magunkon érezhetjük a háborús infláció hatásait – mondta. 

A biztonságpolitikai szakértő beszélt arról is, hogy egészen olyan apróságig, mint a befőttesüvegek, mindent érintett a fegyveres konfliktus, hiszen rengeteg minden érkezett Ukrajnából. A nagy autógyártókon át egészen a mezőgazdasági termékekig mindenre kihatott a háború.

– Azután pedig jöttek a szankciók, a fegyverszállítmányok, harcászati járművek, és a helyzet nem javul. Csak egy rossz érzésünk van, főképp akkor, amikor egyre aggasztóbb híreket kapunk a háború felé sodródó USA, Kína, Brüsszel háromszög kapcsán. Van még remény elkerülni a következő világháborút? Konzervet vegyünk vagy egy megkönnyebbült nagy levegőt? – tette fel a kérdést a szekértő, amelyet meg is válaszolt. 

Szerinte a fegyveres konfliktus kizárólag a nyugati fegyverszállítmányok miatt húzódott idáig, és húzódik tovább is. Megjegyezte, eleinte nem volt világos, hogy az Egyesült Államok, és a többi ország mennyi fegyvert hajlandó adni az ukránoknak, így meg sem lehetett tippelni, hogy meddig tart a fegyveres konfliktus.

– Az ukrán hadsereg olyan tarackokat és nehéztüzérségi fegyvereket kapott, amelyekkel egyelőre tartja magát, de a veszteségei egyre nagyobbak. 135 ezer ukrán katona halt meg eddig, nem is beszélve a több millió emberről, akik elmenekültek az országból – emlékeztetett.

Georg Spöttle szerint azonban mégis lehet egy kis remény arra, hogy vége lesz a háborúnak, még ha ennek szomorú okai is vannak. Azt mondta, hogy az ukrán népen a hatalmas veszteségek miatt eluralkodhat a háborús fáradtság, és annyi katona hal meg, hogy lassan nem lesz, aki az ukrán oldalon harcoljon. Ráadásul az is elképzelhető, hogy a nyugati nagyhatalmak is csökkentik Ukrajna támogatását, és megpróbálják elérni, hogy Zelenszkij ukrán elnök üljön tárgyalóasztalhoz Vlagyimir Putyinnal.

Az Európai Unió szankciós politikáját pedig úgy értékelte, hogy az semmit sem ártott az oroszoknak, szemben az uniós tagállamokkal. Oroszország – ha nem is az európai piacra – de el tudta adni a kitermelt földgázt és kőolajat. Az energiahordozókat India, Kína és Pakisztán vásárolta fel. Az unióba hajókon beérkező gáz pedig az ötszörösébe kerül az oroszénak.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában