Jegyzet

2023.03.24. 10:42

Fagyi

Suki Zoltán

Tegnap láttam az egyik közösségi oldalon, hogy az egyik ismerősöm megvette idei első fagylaltját. A megosztott képen jól nézett ki a fagyi. Hogy milyen ízű volt, ezt nem írta, de szerintem – legalábbis a színe alapján – valamilyen gyümölcsös lehetett. Lehet, hogy azért ezt választotta, mert a pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt. Mindenesetre ez tényleg annak a jele, hogy rövidesen itt a nyár, és a fagyizás ideje. Persze, ha megnézzük a jövő heti időjárás előrejelzéseket, akkor azért egy kicsit vissza kell vennünk, mert még hajnalra mínuszokat mondanak, de ez már valószínűleg tényleg az utolsó olyan hét lesz egy ideig, amikor igazán pocsék az idő.

De vissza a fagyihoz! Itt egy kis fagylalt történelem:

Fogadjunk, hogy nem találják ki, hogy kik ettek először ilyesmit! Hát persze, hogy a kínaiak. A Wikipédia ezt írja, hogy a fagylaltot valószínűleg először a kínaiak ismerték. Körülbelül ötezer évvel ezelőtt már hóból, tejből és gyümölcsökből kevert jeges édességet fogyasztottak a tehetősebbek. Magyarországra pedig osztrák közvetítéssel került a 18. században. Mindent összevetve, kínaiak ide, osztrákok oda, a fagyi pedig igen vidám és finom dolog, de ezért nem árt odafigyelni rá, hogy ne járjunk úgy, mint több mint ötven éve jó sokan. 1968. nyarán ugyanis fagylaltmérgezés miatt riasztották az Országos Mentőszolgálat bajtársait Isaszegre. Csaknem 300 beteget láttak el a mentők, akik közül 140 embert szállítottak kórházba. Az esethez hasonló tömeges fagylaltmérgezés azóta sem történt Magyarországon.

És remélem, hogy nem is fog, meg azt is, hogy ezzel nem ijesztettem el senkit a hideg nyalattól. Szóval ennyi, tanulság nincs. Egyenek egy fagyit, ha az időjárás engedi. Én a málnásat szeretem a legjobban.

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában