Szállított fagy nehezítette a kármentesítést szerda hajnalban

2023.03.30. 10:00

Fagyvédelmi szélgéppel védik a barackot Bordányban

Mínusz 5,2 és mínusz 3,8 fokot mért barackosa két végében szerda hajnalban Bálint László. A fagyvédelmi szélgépnek, amit a vármegyében elsőként szerzett be, egy régi mobil szemétégetőben rakott tűzzel és több kisebbel segítettek, de a szél miatt nem volt kellően hatékony a gép. Egyelőre úgy tűnik, nem nagy a kár.

Arany T. János

Bordány legnagyobb baracktermesztője, Bálint László Csongrád-Csanád vármegyében elsőként vásárolt fagyvédelmi szélgépet, aminek akár egy éjszaka alatt megtérül az ára. Fotó: Török János

Először a dízel aggregátor röffent be, majd ha felmelegedett, beindult a 11 méter magasan lévő szélgép is. A fordulatszám emelkedésével nőtt a zaj is, minél gyorsabban forog, annál hangosabb. Lassan fordult körbe a hatalmas gép, alaposan megmozgatta a levegőt, ingadoztak a barackfák ágai. Szélcsendes időben, kisugárzási fagy esetében a függőleges mentén nagy hőmérsékleti különbségek keletkeznek: öt méteres magasságban a különbség szélcsendes időben elérheti a 10 fokot is. Szerda hajnalban pont nem ilyen fagy volt, hanem szállított, ami rosszabb.

Bálint László, Bordány legnagyobb baracktermesztője 16 hektáron foglalkozik a gyümölccsel. Fagyvédelmi szélgéppel védi az ültetvényt. Fotó: Török János

Ami ellen nem tud védekezni senki

– A szállított fagy emberi beavatkozással nem, vagy kevésbé módosítható, csak a károsító hatás mérsékelhető. A szállított fagyok velejárója az élénkebb légmozgás. A szél miatt most nem volt túl hatékony a fagyvédelmi szélgép. A szállított fagy ellen nem tud védekezni senki – mondta Bálint László, Bordány legnagyobb baracktermesztője, aki 16 hektáron foglalkozik a gyümölccsel.

A mobil szemétégető is segít

– Megpróbáltunk mindent megtenni, de a szél miatt nehéz volt – tette hozzá. 

A szélgép mellett az egykori TSZ szállítható mobil szemétégetőjében raktak tüzet Bálinték. A felszálló meleg levegőt keverte a gép az alsóbb, hideg légtömegek helyére. A két héttel ezelőtti fagynál, március 17-én a szélcsendes idő miatt jóval hatékonyabb volt a megoldás, akkor két fokkal tudta csökkenteni a fagyot. Bálinték mobil szélgépe 11 méter magas toronyra szerelt, több mint négy méter átmérőjű enyhén döntött lapátokkal ellátott berendezés. A légkeveréses módszerek során azt használják ki, hogy kisugárzási fagy esetén csak az alsó néhány méteres légréteg hűl le kritikusan, fölötte pozitív hőmérsékletű levegő található.

750 ezer légköbméter levegőt mozgat meg óránként a fagyvédelmi szélgép. Szélcsendes időben hatékony, a fenti meleg levegőt nyomja le a lenti hideg helyére. Fotó: Török János

A szélgép és a számok

Bálint László Csongrád-Csanád vármegyében elsőként rendelte meg a gépet tavaly májusban, szeptemberben érkezett meg. 750 ezer légköbméter levegőt mozgat meg óránként. Az Európai Unió által 80 százalékos támogatottságú 27 milliós beruházásból a szélgép 21,5 millióba került, a többi az áramfejlesztő. A szélgépek hatásfoka függ a meghajtó motor teljesítményétől, a propeller kialakításától és átmérőjétől és az időegység alatti légszállítástól, továbbá attól, milyen magasságból keveri le a levegőt. Minél magasabbról, annál nagyobb mértékben képesek emelni az ültetvény hőmérsékletét. A szélgépek fajlagos – egy hektárra vetített – beruházási költsége magas, de támogatásokkal tompítható. 

Fotó: Török János 

 Szép zöld a közepe

– A virágot szétszedve már látszik benne az apró, szőrös kis barack kezdemény – mutatta Bálint László. – Szép zöld a közepe, de majd később kiderül, elfagyott-e – tette hozzá. A szakember elsődleges véleménye szerint nem okozott komoly kárt a szerda hajnali fagy. A korai virágzásának köszönhetően, ha ehhez még jön egy nagyon meleg május, akkor június elején már ehetünk magyar barackot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában