Szegedi hírek

2023.03.31. 15:09

Felvételi pluszpontokért versengenek a középiskolások - Fotók

Pénteken zajlott a Kárpát-medence legnagyobb középiskolai földrajzversenyének középdöntője a Szegedi Tudományegyetemen. A szombati döntőbe 24 csapat jutott be, akik három fordulóban mérik össze tudásukat és versengenek a felvételi pluszpontokért.

Koós Kata

A középdöntőben 48 diákcsapat mérte össze tudását. Fotó: Török János

Fotó: janostorok.com

Rekordszámú nevezés érkezett idén az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézet Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszéke által szervezett 12. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyre. Magyarország minden vármegyéjéből és a határon túlról, Erdélyből és a Délvidékről 89 iskolából 582 tanuló, összesen 289 csapat vágott neki a megmérettetés első fordulójának. A legjobb 48 jutott be a középdöntőbe, amely pénteken zajlott az egyetemen.

A diákokat Zakar Péter, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese köszöntötte, aki hajdan tanítványa volt a verseny névadójának, Jakucs László geológusnak. Elmondta, egykori professzorának szemlélete megelőzte korát. 

– Az volt a véleménye, hogy a földrajz a nagy összefüggések és a komplex látásmód tudománya. Ma már szinte közhely, hogy a különböző tudományágak erőfeszítését össze kell kapcsolni, ismerni kell egymás eredményeit. Ezt mi már a nyolcvanas években megtanultuk a professzor úrtól – méltatta a rektorhelyettes egykori tanárát. 

Majd a szakmai kapcsolatokon túl a verseny nagy előnyeként említette, hogy csökkenti a gimnázium és az egyetem közötti, radikális változás mértékét. A versenyzők bepillantást nyerhetnek az egyetemen folyó munkába, a szakmai kísérőprogramok keretében gyűjteményeket, izgalmas előadásokat, kutatási programokat mutatnak be nekik az SZTE oktatói és a szervezésben közreműködő egyetemisták. 

Fendler Judit kancellár elmondta, éppen száz éve képeznek geográfusokat az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézetében. Majd arra hívta fel a versenyzők figyelmét, hogy a verseny alatt megtapasztalhatják, hogy az SZTE jóval több, mint egy felsőoktatási intézmény. Úgy fogalmazott, hogy nemzetközi hálózatok tagjaként kaput nyit a világra. 

Horváth Dezső, a Természettudományi és Informatikai Kar dékánja is üdvözölte a diákokat. Köszöntőjében a verseny jelentős tétjét hangsúlyozta. A 2024-től érvénybe lépő felvételi szabályok szerint ugyanis száz intézményi felvételi pont jár az első húsz helyezett csapat tagjainak, 75 pont pedig a döntő további résztvevőinek az SZTE TTIK alapszakjain. Az első helyezést elérő csapat Jakucs László emlékplakettet kap.

A döntőt szombaton tartják, ahol 24 csapat három fordulóban méri össze tudását. Laborfeladatokat oldanak meg, egy szóbeli vitafeladatot adnak elő és kvíz is várja a versenyzőket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában